Δελτίο Ειδήσεων 05/12/2013

eas kai eeΤην εκπλήρωση της τελευταίας εκκρεμότητας που αφορά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης ή του κλεισίματος των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, αναμένει το Eurogroup από τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι ενδεχομένως η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. «Αναμένουμε την επιβεβαίωση των ελληνικών Αρχών ότι ολοκληρώθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ. Η επιβεβαίωση αυτή εκκρεμεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου θα εξετάσει την πρόοδο της Ελλάδας σχετικά με την ικανοποίηση των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και παράλληλα θα καταγράψει την πρόοδο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στην εν εξελίξει (τέταρτη) αξιολόγηση.

 

pelegrinhsΩς ύποπτος για τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, καλείται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών τη Δευτέρα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης. Ο κ. Πελεγρίνης καλείται σε ανωμοτί κατάθεση, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο. Πάντως,με νέα δήλωσή του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης κάνει λόγο για «αήθη επίθεση». «To Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια», αναφέρει ο πρύτανης και προσθέτει: «Δηλώνω ότι θα υπερασπιστώ το κύρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την τιμή και την υπόληψή μου, εκεί που κάθε Έλληνας πολίτης δικαιούται. Δεν προτίθεμαι τώρα να απαντήσω δημόσια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία στους συκοφάντες μου. Θα το πράξω σύντομα στα αρμόδια όργανα και δημόσια. Επαφίεμαι στην πανεπιστημιακή κοινότητα για αποφασίσει για την τύχη του πρύτανή της».

 

egxwria agoraΗ κλαδική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποκαλύπτει την «κραταιά» παρουσία  των χονδρεμπόρων που καθορίζουν το «παιχνίδι» στην αγορά σε βάρος των καταναλωτών και των παραγωγών. Σημειώνεται πως η Ελλάδα δεν είναι απλώς αυτάρκης αλλά και εξαγωγική σε κηπευτικά και φρούτα. Ωστόσο, η δραστηριοποίηση 550 χονδρεμπόρων -αριθμός δυσανάλογος σε σχέση με το μέγεθος της κατανάλωσης- καθώς και ο κατακερματισμένος γεωργικός κλήρος κρατούν τις τιμές υψηλές. Η ελληνική παραγωγή φρούτων αντιπροσωπεύει το 7,1% της συνολικής παραγωγής της Ε.Ε., αλλά το 49,6% της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης αφορά καλλιέργειες κάτω των 20 στρεμμάτων. Η ανεξάρτητη διοικητική αρχή διαπιστώνει «κραταιά» παρουσία των χονδρεμπόρων με μερίδια στους πάγκους των λαϊκών αγορών που φτάνουν το 50% και στα σούπερ μάρκετ αυτά να κυμαίνονται ανάλογα με το προϊόν, από 45% έως 75%.

 

voulhΗ προστασία της πρώτης κατοικίας και η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας βρίσκεται στο επίκεντρο των παρεμβάσεων βουλευτών της συμπολίτευσης, που γίνονται στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού. Αν και δεν διαπιστώνονται διαφοροποιήσεις ως προς την ψήφιση του προϋπολογισμού, στη κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα περί μη υπερφορολόγησης. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Σοφία Σακοράφα είπε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί πριν από το τέλος του χρόνου να φέρει στη Βουλή, όπως έχει παραγγείλει η τρόικα, μέτρα που θα ακυρώνουν τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Κατήγγειλε επίσης ότι ο προϋπολογισμός εξυπηρετεί τους πατρόνες της κυβέρνησης, τραπεζίτες, βιομηχάνους, εφοπλιστές. Αλλά και ο Δημήτρης Στρατούλης κατήγγειλε ότι όλα τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν ήταν για καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς, προς όφελος των τοκογλύφων και των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και βιομηχάνων, για να διασφαλιστούν οι πολυεθνικές με εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας. Ο κ. Στρατούλης προέβλεψε νέα μείωση στις κύριες συντάξεις και υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η διαγραφή του χρέους για την επιβίωση του λαού και της χώρας.

 

kakokairia m.vretaniaΟι θυελλώδεις άνεμοι που έπληξαν σήμερα τη Σκωτία, αλλά και πολλές περιοχές της Βρετανίας, προκάλεσαν το θάνατο σε έναν οδηγό φορτηγού και έγιναν αιτία να διακοπούν πολλές ακτοπλοϊκές συνδέσεις και να ακυρωθούν πολλές πτήσεις,  με περίπου 100.000 σπίτια είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Σκωτία, στο βόρειο τμήμα της οποίας πνέουν άνεμοι με ταχύτητα 180 χιλιομέτρων την ώρα. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις σε ορισμένες περιοχές, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να φθάσει στα επίπεδα του 1953 όταν είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες. Εκτός από τη διακοπή της κίνησης των τραίνων λόγω ζημιών στις σιδηροδρομικές γραμμές, ματαιώθηκαν και οι πτήσεις από τη Γλασκώβη, το Εδιμβούργο και το Αμπερντίν. Η αστυνομία προειδοποίησε τους οδηγούς να μην κυκλοφορούν στους περισσότερους δρόμους της Σκωτίας.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.