Δελτίο Ειδήσεων 07/12/2013

voulhΚορυφώνεται σήμερα η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2014 με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και  την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα. Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς εκπλήξεις και εν συνεχεία να ξεκινήσει ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Εξάλλου η αποδέσμευση της επόμενης δόσης του 1 δισ. είναι ακόμη στον «αέρα» μαζί με το θέμα των πλειστηριασμών, τον φόρο ακινήτων, τον ΦΠΑ στην εστίαση και άλλα.

 

tsiprasΟ αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του στη Βούλη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2014 εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Δήλωσε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ο δρόμος της συνέχισης της καταστροφής και του κατευνασμού των ισχυρών και σημείωσε ότι ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε βρεθεί σε τέτοια κατάσταση και ότι το Μνημόνιο ήταν μια τραγωδία για τη χώρα. «Το μνημόνιο δεν είναι το ευτυχέστερο κείμενο όπως είπε ο Στουρνάρας αλλά κατέστρεψε τη χώρα και θα μείνει στην ιστορία! Η χώρα ολόκληρη βρίσκεται στη ζώνη του λυκόφωτος. Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες γι’ αυτό» είπε.

 

sullalitirio-gsee-adedy-suntagmaΣε εξέλιξη βρίσκεται το συλλαλητήριο που διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον προϋπολογισμό του 2014, που ψηφίζεται τα μεσάνυχτα στη Βουλή. Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός περιορίζεται στο πλαίσιο μιας «μονομερούς εισπρακτικής λογικής», χωρίς χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ΓΣΕΕ κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι κλείνει τα μάτια στο επερχόμενο «φοροδοτικό κραχ», καθώς και στην «υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής, στην εισοδηματική καθίζηση του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας».

 

pelegrinhsΣτον εισαγγελέα Πρωτοδικών θα εμφανιστεί τη Δευτέρα ως ύποπτος για τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης. Ο κ. Πελεγρίνης καλείται σε ανωμοτί κατάθεση, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο. Την  ίδια ώρα σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών με την απεργιακή επιτροπή να τάσσεται υπέρ δυο νέων 24ωρων απεργιών, για την Παρασκευή και τη Δευτέρα, και το προεδρείο του συλλόγου να αποχωρεί καταγγέλλοντας τη διαδικασία και δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ σκοπεύουν αύριο να εργαστούν κανονικά.

 

axiologhsh ka8hghtwnΜε βήμα ταχύ θέλει να ξεκινήσει το υπουργείο Παιδείας από τον επόμενο μήνα την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διαδικασία που θα περιλαμβάνει και τα στελέχη διοίκησης. Σχολικοί σύμβουλοι θα εξετάζουν και θα βαθμολογούν τους καθηγητές ενώ η αξιολόγηση θα διενεργείται με ή χωρίς αίτηση του εκπαιδευτικού τουλάχιστον μία φορά ανά τριετία εντός συνεχούς χρονικού διαστήματος που δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες.

 

suria kai unicefΟι επικεφαλής της UNICEF, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ απηύθυναν αργά χθες κοινή έκκληση για την προστασία των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων και του νοσηλευτικού προσωπικού στη Συρία. Σε κοινή ανακοίνωση ο ‘Αντονι Λέικ, η Μάργκαρετ Τσαν και η Βαλερί ‘Ειμος «καταδικάζουν απερίφραστα τις επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων υγείας στη Συρία» και τις συνέπειές τους για τους ασθενείς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Υπογραμμίζουν ότι «τουλάχιστον το 60% των δημόσιων νοσοκομείων έχει υποστεί ζημιές ή έχει τεθεί εκτός λειτουργίας» στη χώρα μετά τις μάχες και ότι το ίδιο ποσοστό ασθενοφόρων εκλάπη ή υπέστη σοβαρές ζημιές.

 

pen8os gia mandelaΕνωμένοι οι πολίτες στη Νότια Αφρική πενθούν για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, του «πατέρα της δημοκρατίας» και πρώτου μαύρου προέδρου της χώρας, που άφησε χθες την τελευταία του πνοή την Πέμπτη το βράδυ. Άλλοι πάλι γιορτάζουν και χορεύουν στους δρόμους για την ζωή του μεγάλου τους ηγέτη. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και αυτοί που εκφράζουν φόβους για την επόμενη ημέρα στη χώρα, καθώς ο χαμός του «Μαντίμπα» ενδέχεται να επαναφέρει τις κοινωνικές ταραχές και τον ρατσισμό στη Νότια Αφρική.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.