Δελτίο Ειδήσεων 09/01/2014

skandalo ttΕικοσιπέντε άτομα, πέντε κακουργήματα, επτά εντάλματα σύλληψης και ζημία που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της μεγάλης έρευνας της δικαιοσύνης για τα «κόκκινα δάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου με τη σύμφωνη γνώμη της επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου άσκησε ποινικές διώξεις για απάτη κατά του δημοσίου, από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή η ζημιά που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ). εταξύ αυτών ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς και ο πρώην διοικητής του ΤΤ, Άγγελος Φιλιππίδης. Επίσης εντάλματα έχουν εκδοθεί και για τον Έλληνα επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα, κάτοικο Λονδίνου και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα, οι οποίοι εμφανίζονται να πήραν δάνεια 17.000.000 ευρώ τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν ως κεφάλαιο κίνησης.

 

anergia-1Νέο ρεκόρ κατέρριψε η ανεργία στη χώρα τον Οκτώβριο του 2013, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 27,8%, έναντι 26,1% τον Οκτώβριο του 2012 και 27,7% το Σεπτέμβριο του 2013. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.387.520 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 85.314 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2012 (+6,6%) και μείωση κατά 1.111 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013 (-0,1%). Από την άλλη πλευρά, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 94.531 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2012 (-2,6%) και κατά 21.861 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013 (-0,6%) και εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 3.597.779 άτομα.

 

euaggelos-benizelos-oikoumenikos-patriarxis-bartholomaiosΤην πεποίθησή του ότι η ελληνική προεδρία «θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να υπερβεί ακόμα πιο σύντομα και πιο επιτυχημένα τις παρούσες δυσκολίες» εξέφρασε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Ακόμη, ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη «μεγάλη χαρά, συγκίνηση και ικανοποίησή του» για την τιμητική πρόσκληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να παραστεί στην τελετή για την έναρξη της προεδρίας και να συναντήσει «προσφιλή πρόσωπα από την ηγεσία αλλά και από τον λαό της Ελλάδας». Όπως είπε, μεταφέρει «την ευλογία και την στοργή και το ειλικρινές ενδιαφέρον της μητρός Εκκλησίας για τον ελληνικό λαό και για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει αυτός σήμερα».

 

samras barozo«Η Ελλάδα, με τεράστιες θυσίες, αφήνει πίσω της την κρίση» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της τελετής έναρξης της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. και των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του Κολλεγίου των Επιτρόπων. Όπως είπε ο κ.Σαμαράς, «η Ελλάδα πέρασε απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας λαός από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ σημείωσε πως ό,τι κατάφερε, το έκανε συντονισμένα με τη βοήθεια της ΕΕ και με στόχο να δοθεί ελπίδα στις επόμενες γενιές. «Η Ευρώπη ενωμένη, μπορεί να λύνει τα προβλήματά της» ανέφερε. Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας φιλοδοξεί να πετύχει την θετική επαφή του ευρωπαίου πολίτη με την ΕΕ.

 

kupros-o-proedros-tis-kupriakis-dimokratias-nikos-anastasiadisEπιστολή στον Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό, απέστειλε στις 2 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης ενημερώνει τον Γενικό Γραμματέα για τους λόγους για τους οποίους απέτυχε η προσπάθεια συνομολόγησης κοινού ανακοινωθέντος με την τουρκοκυπριακή πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών και προτείνει την ταχεία έγκριση ενός σημαντικού, απλού και μικρότερου σε έκταση κοινού ανακοινωθέντος. Υπογραμμίζει παράλληλα ότι στο ανακοινωθέν αυτό  πρέπει να γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ιδιαίτερα, στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ξεκαθαρίζει πλήρως τη βάση διευθέτησης για το Κυπριακό και επεκτείνεται με απόλυτη σαφήνεια ότι το κράτος της Κύπρου θα έχει μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια.

 

iaponia-ekriksi-mitsubishi-materials-corpΤουλάχιστον πέντε νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε σε χημικό εργοστάσιο του ομίλου Mitsubishi Materials στην Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. «Σημειώθηκε έκρηξη που προκλήθηκε από χημική αντίδραση εντός του εργοστασίου. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μίε, στη πόλη Γιοκάισι. «Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 έχουν τραυματιστεί, οι εννέα εκ των οποίων ελαφρά», διευκρίνισε άλλος εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

 

US-poverty1Σε κατάσταση φτώχειας περιήλθε σχεδόν ένας στους τρεις Αμερικανούς για τουλάχιστον δύο μήνες κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης των τριών προηγούμενων ετών, σύμφωνα με μελέτη της αμερικανικής υπηρεσίας US Census Bureau. Συγκεκριμένα, το 31,6% των Αμερικανών περιέπεσε σε κατάσταση φτώχειας για τουλάχιστον δύο μήνες από το 2009 ως το 2011, ήτοι 4,5% περισσότεροι από την περίοδο 2005-2007. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης, οι Αμερικανοί περιήλθαν σε κατάσταση ένδειας για περίοδο η οποία κατά μέσο όρο ανήλθε σε 6,6 μήνες, από 5,7 μήνες την προγενέστερη περίοδο. Στην έναρξη της περιόδου αυτής, το 2009 συνολικά 37,6 εκατομμύρια Αμερικανοί βίωσαν τη φτώχεια, αλλά ακολούθως πολλοί κατάφεραν να βγουν από αυτή.

 

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.