Δελτίο Ειδήσεων 10/01/2014

ttΑίσθηση προκαλεί το πόρισμα 129 σελίδων της εισαγγελέως εγκλημάτων διαφθοράς κας Πόπης Παπανδρέου, για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σε βάρος των επιχειρηματιών Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα για άμεση συνεργεία στην απιστία και νομιμοποίηση από εγκληματικές ενέργειες τελεσθείσες κατ’ επάγγελμα (ξέπλυμα) Εναντίον των Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Περικλή Λίβα προτείνεται η άσκηση δίωξης για άμεση συνεργεία σε απιστία και ειδικότερα σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Για τους Άγγελο Φιλιππίδη, Δημήτρη Κοντομηνά, Ιωάννη Ρόρρη, Αλεξάνδρα Λιακοπούλου και Μάριο Βαρότση δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας) εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε είναι μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ. Προσθετικά σε βάρος του κ. Κοντομηνά για συνεργεία σε απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

 

ko-syriza-p-tatsopoulosΤην ανεξαρτητοποίησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε με χειρόγραφη επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο Πέτρος Τατσόπουλος. «Με την επιστολή μου αυτή σας γνωρίζω την απόφασή μου να ανεξαρτητοποιηθώ αποχωρώντας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ)», αναφέρει. Είχε προηγηθεί συνάντηση, σε καλό κλίμα, του μέχρι πρότινος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε να υπάρξει ένα «βελούδινο διαζύγιο» μεταξύ των δύο πλευρών.  Νωρίτερα πάντως, το Προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει σκληρή ανακοίνωση σε βάρος του κ. Τατσόπουλου, δείχνοντάς του ουσιαστικά την πόρτα της εξόδου.

 

xrusi-augi-ereuna-astunomiasΕνώπιον των εφετών-ανακριτριών Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου έχουν κληθεί αύριο Σάββατο σε απολογία, μετά από προθεσμία που είχαν λάβει, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Στάθης Μπούκουρας. Όλοι τους κατηγορούνται για το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και ένταξης αυτή, για το οποίο, πριν λίγο καιρό, η Βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον κ. Γερμενή –μεταξύ άλλων στοιχείων που έχουν συλλέξει οι δικαστικές αρχές- περιλαμβάνεται και κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, με την οποία ο βουλευτής χαρακτηρίζεται ως «ταγματάρχης» με κεντρικό ρόλο στην επιλογή και στην εκπαίδευση νεοσύλλεκτων αλλά και σε επιχειρήσεις σε βάρος αλλοδαπών.

 

pouraΣτην απόσυρση της τροπολογίας που κατατέθηκε σήμερα σχετικά με την αύξηση της τιμής των καπνικών προϊόντων κατά 5 λεπτά προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Η αιτία οφείλεται στο ότι δεν υπήρχε στην τροπολογία και η αύξηση της τιμής για τα πούρα και τα πουράκια. Τελικά, το υπουργείο οικονομικών θα επανακαταθέσει την Δευτέρα την τροπολογία περιλαμβάνοντας στις αυξήσεις και τα δύο αυτά καπνικά είδη. Να σημειωθεί ότι η αύξηση των 5 λεπτών στα πακέτα των τσιγάρων, τίθεται σε ισχύ σε αντικατάσταση του σχεδίου για εισιτήριο 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία.

 

otmar-karas-Την άποψη ότι η τρόικα συγκαταλέγεται στα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης και τώρα πρέπει να τεθεί σε μια υγιή δημοκρατική βάση εξέφρασε ο επικεφαλής της ομάδας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία ελέγχει το ρόλο της τρόικας, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας. Ο Κάρας σε συνέντευξή του, την Παρασκευή, στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, τόνισε ότι αυτό που ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να οικοδομηθούν αυτές οι ευρωπαικές δομές στη βάση του Κοινοτικού Δικαίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν ευρωπαϊκή δημοκρατική νομιμοποίηση, να αναγνωρίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο, να ελέγχονται σε ευρωπαϊκή βάση και προπάντων πως θα πρέπει το έργο τους να είναι δημόσια διαφανές και σε διάλογο με τους πολίτες.

 

economic forumΣτο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το οποίο θα διεξαχθεί μεταξύ 22 και 25 Ιανουαρίου θα βρεθούν ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι δύο ηγέτες, οι χώρες των οποίων βρίσκονται εδώ και χρόνια σε αντιπαράθεση, θα συναντηθούν στη διάρκεια του Φόρουμ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 22 ως τις 25 Ιανουαρίου και στο οποίο θα συμμετάσχουν χιλιάδες καλεσμένοι, μεταξύ αυτών πολιτικοί, ακτιβιστές, εκατομμυριούχοι, ακαδημαϊκοί και διάσημες προσωπικότητες. Το θέμα του φετινού Φόρουμ είναι «Η Αναδιαμόρφωση του Κόσμου: Επιπτώσεις για την Κοινωνία, την Πολιτική και τις Επιχειρήσεις», και το παρόν αναμένεται να δώσουν σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

 

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.