Δελτίο Ειδήσεων 11/12/2013

troika (1)Σύμφωνα με  δημοσίευμα, οι τεχνικές ομάδες της τρόικας ζήτησαν να πληροφορηθούν για το ύψος στο οποίο θα διαμορφώνονταν οι πληρωμές συντάξεων για το 2014-2017, με την πρόβλεψη να μην υπολογιστεί στις δαπάνες αυτές καμία καινούργια σύνταξη από την επόμενη χρονιά. Στην ουσία οι δανειστές με αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα  αποκάλυψαν όχι μόνο ότι σκοπεύουν να βάλουν φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά να απαγορεύσουν ακόμη και την έκδοση νέων συντάξεων, διαβλέποντας ότι οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων δεν κλείνουν με τα μέτρα που έχουν περιληφθεί στις μέχρι τώρα συζητήσεις με την κυβέρνηση που γίνονται μετ’εμποδίων.

 

elstatΣε νέο ιστορικό ρεκόρ σκαρφάλωσε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας τον Σεπτέμβριο του 2013,καθώς  ανήλθε στο 27,4%, από 26,0% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2012 και 27,3% τον Αύγουστο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.376.463 άτομα, αυξημένοι κατά 77.161 άτομα από τον Σεπτέμβριο του 2012 (+5,9%) και κατά 14.023 άτομα από τον Αύγουστο του 2013 (+1,0%). Πάντως η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως τους τελευταίους τέσσερις μήνες παρατηρείται μια σχετική σταθερότητα στο εκτιμώμενο εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας, ενώ στους νέους ηλικίας 15-24 ετών η ανεργία διαμορφώθηκε στο 51,9%.

 

TsiprasOmiliaΣυναντήσεις με τον επίτροπο Όλι Ρεν και ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αξιολόγηση της τρόικας, θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το επόμενο διήμερο, 11 και 12 Δεκεμβρίου, στο Στρασβούργο.Ειδικότερα, αύριο Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τους συνεισηγητές της Έκθεσης Αξιολόγησης για την τρόικα (Troika Inquiry Report), ευρωβουλευτές Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ) και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (ΕΣΚ).

 

epaneknhsh ergwnΤο «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων έδωσε σήμερα η Βουλή, ψηφίζοντας και τα άρθρα του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνονται οι συμφωνίες τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητόδρομων. Κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, η Ολομέλεια έδωσε την έγκρισή της για την κύρωση των συμφωνιών ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τις εταιρείες- παραχωρησιούχους ώστε να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα των αυτοκινητόδρομων που είχαν διακοπεί, λόγω της οικονομικής κρίσης.

 

khdeia mandela (1)Μία νεκρώσιμη πομπή μετέφερε νωρίς σήμερα το πρωί μέσα από τους δρόμους της Πρετόρια το φέρετρο του Νέλσον Μαντέλα, σκεπασμένο με τη σημαία της Νότιας Αφρικής, στην έδρα της κυβέρνησης, στο Union Buildings, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, δίνοντας μία τελευταία ευκαιρία στους πολίτες της χώρας να αποχαιρετήσουν τον θεμελιωτή της νέας Νότιας Αφρικής, πριν από τον ενταφιασμό του την Κυριακή στη γενέτειρά του, το χωριό Κούνου. «Είναι μία στιγμή υπερηφάνειας για κάθε Νοτιοαφρικανό…Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ο Μωϋσής του κόσμου. Χθες ο Ομπάμα και ο Κάστρο έσφιξαν τα χέρια για πρώτη φορά, και αυτό έγινε στη Νότια Αφρική. Ο Μαντέλα το έκανε αυτό», είπε ένας νεαρός που είχε παρει θέση στο πεζοδρόμιο για το πέρασμα της πομπής πριν πάει στη δουλειά του.

 

time papasΤον Πάπα Φραγκίσκο επέλεξε το περιοδικό Time ως πρόσωπο της χρονιάς, ο οποίος  άφησε πίσω του άλλους υποψήφιους όπως τον Έντουαρντ Σνόουντεν, ή τον σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ο Πάπας Φραγκίσκος , κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο  είναι ο 266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας .Παράλληλα, το άρθρο επισημαίνει μάλιστα πως όταν εμφανίσθηκε στον εξώστη του Αγίου Πέτρου, στις 13 Μαρτίου, η έκπληξη ήταν τεράστια, αλλά και το σοκ επίσης. Ένας αργεντινός πάπας, ο Χόρχε Μπεργκόλιο, είχε μόλις εκλεγεί. Ένας πάπας πολύ διαφορετικός από τους προκατόχους του.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.