Δελτίο Ειδήσεων 12/02/14

vouliΑντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής των ομογενών και των νόμιμων μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφώνησαν με τις ρυθμίσεις. Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Βασίλης Καπερνάρος έκανε λόγο για τερτίπια και κολπάκια της κυβέρνησης και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αποχή.

MitsotakisΣε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πλέον το δεύτερο κύμα απολύσεων από το Δημόσιο, κατ’ επιταγή των μνημονίων που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις με την τρόικα. Οι τρεις κυριότεροι φορείς που οδηγούνται σε λουκέτο  είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. από τους οποίους αναμένεται να προκύψουν περί τις 200 απολύσεις.

oaedΔύο κατηγορίες ανέργων μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η απόλυση από τον εργοδότη. Τα βοηθήματα αυτά προβλέπονται με διαφορετικές προϋποθέσεις από αυτές τις τακτικής επιδότησης που επιτρέπουν σε μερίδα ανέργων να λάβουν ένα μικρό ποσό για συγκεκριμένο όμως διάστημα που κρίνεται μικρό αφού αυτή την στιγμή ο μέσος χρόνος για να βρει δουλειά ένας άνεργος ανέρχεται σε περίπου εννέα μήνες.

aidsΑνησυχία προκαλεί το γεγονός πως στην Ελλάδα τα περιστατικά με HIV λοίμωξη έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το 2010. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 δηλώθηκαν 792 περιστατικά, εκ των οποίων 709 άνδρες και οι 83 γυναίκες. Πάντως από το 1984, οπότε ξεκίνησε να λειτουργεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης των περιστατικών HIV λοίμωξης, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013, έχουν καταγραφεί 13.496 περιστατικά. Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.504 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 6.150 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία.

φιλανδίαΗ φινλανδική κυβέρνηση εγκαταλείπει τον στόχο να σταματήσει η αύξηση του χρέους της χώρας το επόμενο έτος. Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν, που είναι επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού έξι κομμάτων, έστειλε, μετά την υπουργό Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί πλέον να δεσμευθεί για την εκπλήρωση του δεύτερου από τους δύο στόχους που είχε υπερασπισθεί προηγουμένως απέναντι στους επικριτές του για τις πολιτικές λιτότητας.

χομςΕπανελήφθησαν έπειτα από διακοπή μίας ημέρας οι επιχειρήσεις μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης αμάχων από την Χομς, η Παλιά Πόλη της οποίας πολιορκείται εδώ και 600 ημέρες, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας Ταλάλ Μπαράζι. Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις διακόπηκαν την Τρίτη ελλείψει συμφωνίας μεταξύ του ΟΗΕ και των τοπικών αρχών, εξαιτίας προβλημάτων επιμελητειακού χαρακτήρα, ενώ από την Παρασκευή, κατ΄ εφαρμογή συμφωνίας ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και τους σύρους αντάρτες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, περί τους 1.200 άμαχοι, στην μεγάλη τους πλειοψηφία παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν από τις συνοικίες της Παλιάς Πόλης της Χομς.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.