Δελτίο Ειδήσεων 12/12/2013

apoluseis se dekoΟι διοικήσεις των φορέων του δημοσίου και των ΔΕΚΟ έλαβαν εντολή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μειώσουν κατά 20% του συμβασιούχους που υπηρετούν.   Ουσιαστικά λοιπόν θα απομακρυνθεί από τη θέση του ο ένας στους πέντε συμβασιούχους και μάλιστα μέσα σε διάστημα μερικών μόνο μηνών. Με την ίδια εγκύκλιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενημερώνει τις διοικήσεις ότι για τις όποιες προσλήψεις είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν τον μνημονιακό κανόνα 1/5 προς τις απομακρύνσεις.

 

tsipras oli renΣυνάντηση με τον Επίτροπο των Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Όπως  δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας: »Είχα την ευκαιρία να καταθέσω σήμερα στον Επίτροπο των Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Μαύρη Βίβλο του μνημονίου, δηλαδή τα τραγικά αποτελέσματα της εφαρμογής βάρβαρων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια σε κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Και του εξήγησα ότι εδώ που βρισκόμαστε χρειάζεται άμεση αλλαγή πολιτικής, χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης. Χρειάζεται συντονισμένη πολιτική για την ανάπτυξη και την αύξηση των δεικτών του ΑΕΠ.

 

almunia11Ο Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης, από τις Βρυξέλλες, διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία οι εγγυημένες καταθέσεις (κάτω των 100.00 ευρώ) δεν είναι ασφαλείς. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Επιτρόπου Αλμούνια χαρακτηρίζει «ψευδείς» τους ισχυρισμούς ότι «οι εγγυημένες καταθέσεις δεν είναι ασφαλείς, βάσει απάντησης που έδωσε ο ίδιος ο Επίτροπος Αλμούνια σε ευρωβουλευτή».

 

staikourasΠρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών το οποίο περιορίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ αν αφαιρεθούν τα SMPs της ΕΚΤ, εμφανίζει ο προϋπολογισμός την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013. Όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τα στοιχεία αυτά είναι απολύτως συμβατά με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα (σε όρους Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής) ύψους 800 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους. Στις εκτιμήσεις αυτές, το οικονομικό επιτελείο έχει και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

 

samaras«Οι αλλαγές στην Υγεία δεν γίνονται μόνο για οικονομικούς λόγους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Υγείας: Βελτιώνοντας την Υγεία των Πολιτών», που οργανώνεται από το Υπουργείο Υγείας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι «βεβαίως, έπρεπε να σταματήσει η σπατάλη και πρέπει η χώρα να πάψει να παραλύει από τα ελλείμματα». Σημείωσε ακόμη: «Είχαμε τις υψηλότερες δαπάνες στην Υγεία, ενώ οι πολίτες καλούνταν συνεχώς να βάζουν περισσότερο το χέρι στην τσέπη». Πρόσθεσε: «Έχουμε τα περισσότερα ιατρεία και όλοι πήγαιναν στα νοσοκομεία. Έχουμε πολλούς γιατρούς αλλά οι πολίτες περίμεναν μήνες για να επισκεφθούν έναν γιατρό. Έχουμε περισσότερες εξετάσεις σε μαγνητικές ακόμη και από τις ΗΠΑ».

 

pissaridisΟ Νομπελίστας οικονομολόγος από την Κύπρο, Χριστόφορος Πισσαρίδης υποστηρίζει ότι το ευρώ διχοτομεί την Ευρώπη και καλεί την Ε.Ε. να το επαναπροσδιορίσει ή να το εγκαταλείψει για καλό όλων των χωρών της. Χαρακτηριστικό είναι πως πρόκειται για τον άνθρωπο που υπερμαχόταν με πάθος την αναγκαιότητα του κοινού νομίσματος για την ΕΕ. Σε πρόσφατη ομιλία του στο London School of Economics όπου και διδάσκει, παραδέχθηκε ευθαρσώς ότι έκανε λάθος όταν υποστήριξε τη δημιουργία του ευρώ και πλέον λέει ότι πρέπει να διαλυθεί η Ευρωζώνη όπως τη γνωρίζουμε και όπως λειτουργεί. Σύμφωνα με τον Χρ. Πισσαρίδη, το κοινό νόμισμα δημιουργεί μια «χαμένη γενιά» μορφωμένων, άνεργων νέων και «διχάζει την Ευρώπη», ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει φιλικό προς όλους.

Αλέξανδρος Πήχας 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.