Δελτίο Ειδήσεων 13/12/2013

dhmoskophshΠροβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου κατά 1,2% καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό εφημερίδας. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 21,2% και η Ν.Δ. 20%, με τη Χρυσή Αυγή να παραμένει στην τρίτη θέση και το ποσοστό της να ανέρχεται στο 7,2%. Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,8%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5% και ΚΚΕ με 3,8%, ενώ ο ποσοστό της Δημοκρατικής Αριστεράς διαμορφώνεται στο 2,7%, κάτω από το απαιτούμενο 3% για την είσοδο στη Βουλή. Καταλληλότερος πρωθυπουργός πάντως εξακολουθεί να είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 23% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που μένει στο 19%.

 

perikoph suntaxewnΠαραπέμφθηκαν για να συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι αναδρομικές από 1η Αυγούστου 2012 μειώσεις των συντάξεων καθηγητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), στρατιωτικών, δικαστικών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγιναν σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους. Οι υποθέσεις αυτές παραπέμφθηκαν στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου από την αρμόδια τριμελή επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου που προβλέπει ο νόμος 3900/2010 και η πρώτη απόφαση που θα εκδοθεί από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα για όλες τις εκκρεμείς όμοιες υποθέσεις.

 

troika (2)Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση αφορούσε σε «θεσμικά θέματα και το πώς το κράτος θα διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις». Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι παραμένει ο (αναθεωρημένος επί τα χείρω) στόχος για έσοδα 1,3 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις εφέτος. Οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας θα συνεχιστούν καθώς «ανοικτά» είναι πολλά «καυτά» θέματα, όπως η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ (για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ), ο ΦΠΑ στην εστίαση, οι πλειστηριασμοί ακινήτων, κ.ά.

 

elstatΣτην 6η χειρότερη θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τη στέρηση υλικών αγαθών και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών, ανέβηκε πέρυσι η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.  Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό ότι, το 76,3% του φτωχού πληθυσμού και το 30,8% του μη φτωχού, δηλώνει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες, ύψους ακόμη και περίπου 540 ευρώ. Σύμφωνα δε με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών το 2012 (εισοδήματα 2011), το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να στερείται, τουλάχιστον, τέσσερις από τις εννέα, συνολικά, διαστάσεις της υλικής στέρησης, ανέρχεται σε 19,5% το 2012.

 

venizelos ntavoiutoglouΟι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, ενόψει και της επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους Ευάγγελο Βενιζέλο και Αχμέτ Νταβούτογλου στη σημερινή τους συνάντηση. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα «επιδείξει εν τέλει καλοπιστία» ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, που «περιλαμβάνουν προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ενώ τόνισε πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την λεγόμενη  τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

 

8anatikh pooinh koreaΤο καθεστώς της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Γιανγκ Σονγκ-Τάεκ θείος του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν που θεωρείτο έως πριν από λίγες ημέρες ως ο δεύτερος πιο ισχυρός άνθρωπος στην μυστικοπαθή χώρα εκτελέστηκε καθώς ειδικό στρατοδικείο τον έκρινε ένοχο για προδοσία. «Ο κατηγορούμενος Γιανγκ συγκέντρωσε δίπλα του ανεπιθύμητες δυνάμεις και σχημάτισε μια αντεπαναστατική φράξια όπως αυτές που υπάρχουν στην σύγχρονη εποχή στην οποία ήταν ο αρχηγός για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεπώς, υπέπεσε στο φρικτό έγκλημα της προσπάθειας ανατροπής του κράτους» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του καθεστώτος.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.