Δελτίο Ειδήσεων 14/12/2013

troika kai apaitoumenaΣε αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν τα τέσσερα προαπαιτούμενα (αναδιάρθρωση ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, εξόφληση οφειλών Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, κώδικας δικηγόρων) και να υπάρξει πρόοδος στα υπόλοιπα ζητήματα, που αφορούν τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ, επιδίδεται η κυβέρνηση. Το μεσημέρι, οι δανειστές είχαν ραντεβού με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα . Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή συνάντηση έληξε με την τρόικα να είναι αμετακίνητη σε ό,τι αφορά στα κριτήρια, (εισοδηματικά, περιουσιακά, αντικειμενική αξία, κ.λπ.) που θα περιλαμβάνονται στη μεταβατική διάταξη για τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας η οποία θα ισχύσει το 2014.

 

foros stis diafhmhseisΈνα χρόνο αργότερα μετατίθεται η εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει την επιβολή του ειδικού φόρου 20% στις διαφημίσεις, που προβάλλονται από την τηλεόραση. Πρόκειται για διάταξη του Ν. 3845/2010 με την οποία προβλέφθηκε η επιβολή ειδικού φόρου ύψους 20% στις διαφημίσεις, που προβάλλονται από την τηλεόραση. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της υπουργικής τροπολογίας, «η παρούσα δυσμενής οικονομική συγκυρία έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομική κατάσταση όλων των εμπλεκομένων φορέων, και δη των επιχειρήσεων, που εκμεταλλεύονται τηλεοπτικούς σταθμούς, όσο και των διαφημιστών και των διαφημιζομένων».

 

tsiprasΑπό το βήμα του 4ου Συνεδρίου του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει ένα βήμα από την εξουσία, το 2014 είναι έτος εκλογών, η αλλαγή θα έρθει και η κυβέρνηση που θα σχηματίσει το κόμμα του θα εμπνεύσει την αλλαγή στην Ευρώπη.«Μια νομισματική ένωση που διαιρεί τα κράτη της, διαιρεί τις κοινωνίες των κρατών της, αυξάνει την ανεργία, την φτώχεια και την κοινωνική πόλωση ή θα επανιδρυθεί ή θα καταρρεύσει. Επανίδρυση σημαίνει αλλαγή. Και η αλλαγή στην Ευρώπη τώρα είναι κάτι περισσότερο από ώριμο αίτημα. Είναι υπαρξιακό ζήτημα» και πρόσθεσε πως το 2014 είναι έτος εκλογών. Και η αλλαγή θα έρθει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εμπνεύσει την αλλαγή στην Ευρώπη.

 

mizes ypovrixiwnΓια δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών οδηγείται με χειροπέδες ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων επί υπουργείας Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννου Παπαντωνίου, Αντώνης Κάντας. Αυτή τη φορά, εντοπίστηκαν 13,7 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στη Σιγκαπούρη, που φέρονται να εμπλέκονται σε μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα.  Ο πακτωλός εκατομμυρίων που εκτιμάται ότι συνδέονται με τα υποβρύχια από την Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, φέρεται να έχει φτάσει εκεί μέσω εμβασμάτων που στάλθηκαν από δύο off shore εταιρίες στις οποίες ως διαχειριστής εμφανίζεται ο Αντώνης Κάντας.

 

kypriakoΚρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες ώρες για το Κυπριακό, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Μετά και την έκτακτη σύνοδο του άτυπου συμβουλίου των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, όπου μελετήθηκαν οι εξελίξεις στις προσπάθειες για έκδοση κοινής διακήρυξης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνέστησε υπομονή. Ερωτηθείς δε για το αν υπάρχει κάποια βελτίωση σε ό,τι αφορά στο θέμα της κοινής διακήρυξης, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «Καλό είναι να αναμένουμε για να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις από τις συναντήσεις και τις προσδοκίες, που δημιουργούν κάποιοι για τις παραπέρα κινήσεις των Τούρκων ή των Τουρκοκυπρίων».

 

irlandia ektos dntΤο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέσμευσε την Παρασκευή την τελευταία δόση του δανείου για την Ιρλανδία, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας που ξεκίνησε το 2010. Η έξοδος της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί έναν σταθμό στις προσπάθειες της ευρωζώνης να επιλύσει την κρίση χρέους. Η Ιρλανδία ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ το 2010 ώστε να θέσει τα δημόσια οικονομικά της υπό έλεγχο και κατάφερε να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, περιορίζοντας τις δαπάνες της και αυξάνοντας τους φόρους ώστε να αναδιαρθρώσει την οικονομία της και να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.