Δελτίο Ειδήσεων 15/12/2013

eopyyΤο σχέδιο του υπουργού Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ προχωράει και περιλαμβάνει δύο κύριες πλευρές.Η πρώτη αφορά στο «ξεκαθάρισμα» του προσωπικού, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Στην περίπτωση που κάποιοι γιατροί αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το σύστημα και να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, θα είναι μια βολική εξέλιξη για τον κ. Γεωργιάδη. Η δεύτερη πλευρά αφορά στα περισσότερα από 300 πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) που υπάρχουν σήμερα και τα ενδεχόμενα «λουκέτα» που θα πέσουν μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

 

samaras (1)Με κατηγορηματικό τρόπο αποκλείει το ενδεχόμενο των τριπλών εκλογών τον Μάιο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παράλληλα απαντά με μεγάλη αυστηρότητα στα σενάρια περί σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από τη σημερινή Βουλή. «Τα θεωρώ –και το λέω καθαρά– σενάρια πολιτικής ανωμαλίας. Δεν ασχολούμαι με όποιους κινούνται ενδεχομένως στα σκοτάδια», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι αν υπολόγιζε με βάση το «στενά κομματικό συμφέρον», θα τον συνέφεραν οι τριπλές εκλογές, αλλά γι’ αυτόν «αποτελεί υπέρτατη προτεραιότητα να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η έξοδος από την κρίση».

 

tsiprasΤην πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ διαβεβαιώνει ότι η συντηρητική Ευρώπη θα αλλάξει πολιτική και «θα ΄ναι ντάλα μεσημέρι». Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει έτος μηδέν το 2014 και λέει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί από Βουλή όπου θα έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για ακόμη μία φορά καλεί τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Το πολιτικό, και ηθικό θα έλεγα, καντήλι αυτής της κυβέρνησης έχει τελειώσει προ πόλου. Δεν υπάρχει δέσμευσή τους που να μην παραβίασαν, ψέμα που να μην το είπαν, εκβιασμός που να μην τον άσκησαν. Η συμμαχία τους θρυμματίζεται μπροστά στα μάτια μας, ο λαός τούς γυρίζει την πλάτη, το πολιτικό σκηνικό ανασυντίθεται.

 

stournaras (1)«Όλα είναι θέμα δημοσιονομικού κόστους. Εάν φέρνετε προτάσεις, να φέρνετε και ισοδύναμα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας τα αιτήματα που υπέβαλαν οι φορείς στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Ταυτόχρονα, ο υπουργός χαρακτήρισε «παραμύθια της Χαλιμάς που δεν έχουν οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα» όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τόμσεν τον παρακίνησε να πάρει μέτρα από τη στιγμή που πρόκειται να φύγει από το υπουργείο.  Ως προς το νομοσχέδιο και τις παρατηρήσεις των φορέων,ο κ. Στουρνάρας επανήλθε με συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τα ισχύοντα στην ΕΕ για να επισημάνει ότι ο φόρος είναι στο 1,6% του ΑΕΠ, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη κινείται πιο ψηλά.

 

zigmarΟ Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα είναι ο νέος Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας. Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τον κ. Γκάμπριελ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπηρέτησε και κατά τον τελευταίο «μεγάλο συνασπισμό». Οι Σοσιαλδημοκράτες θα πάρουν ακόμη και ένα υφυπουργείο από τα τρία που υπάγονται στην Καγκελαρία, αυτό για την Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και την Ενσωμάτωση. Υφυπουργός θα είναι η Αντιπρόεδρος του SPD Αϊντάν Εζογκούζ, υπέρμαχος της διπλής υπηκοότητας, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα με τουρκικές ρίζες στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.

 

patriarxhs-papasΑποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα La Stampa αποφάσισε να παραχωρήσει ο πάπας Φραγκίσκος με αναλυτική αναφορά στις σχέσεις με την ορθοδοξία. «Τα Χριστούγεννα, την περίοδο αυτή γεμάτη συρράξεις, είναι ένα κάλεσμα του Θεού, που μας προσφέρει το δώρο αυτό. Ο Θεός μας περιμένει, δεν κουράζεται, μας περιμένει πάντα. Μας προσφέρει τον δώρο του και στην συνέχεια αρχίζει να μας αναμένει», προσθέτει ο Αργεντινός ποντίφικας. Ο Ποντίφικας, επιβεβαιώνει, επίσης, ότι «ετοιμάζεται να επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα για να συναντήσει τον «αδελφό» του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και να τιμήσουν τα πενήντα χρόνια από τον εναγκαλισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο τον ΣΤ, που είχε λάβει χώρα, στην πόλη αυτή, το 1964».

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.