Δελτίο Ειδήσεων 16/12/2013

xrimatistirioΑθωωτική απόφαση για όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση με τις «μετοχές-φούσκες στο Χρηματιστήριο» εξέδωσε, δεκατρία χρόνια μετά, η Δικαιοσύνη, αποφαινόμενη ότι δεν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα της απάτης. Μετά από πολύμηνη διαδικασία, που ξεκίνησε στις 15 Απριλίου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε αθώους τους 42 κατηγορούμενους, επιχειρηματίες, επενδυτές, χρηματιστές εφοπλιστές κ.α που κάθισαν στο εδώλιο με βαριά αδικήματα, όπως αυτά της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Το δικαστήριο με την απόφαση του έκρινε ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας και την ακροαματική διαδικασία δεν στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της απάτης.

 

XRYSHAYGH1_534_355Με ψήφους 8 έναντι μίας, η Επιτροπή Δεοντολογίας εισηγείται την διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, ενώ αύριο ή την Τετάρτη αναμένεται να διεξαχθεί   η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Πιο αναλυτικά, υπέρ ψήφισαν όλα κόμματα εκτός της Χρυσής Αυγής. Σημειώνεται ότι αύριο ή την Τετάρτη θα γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Κατά την έναρξη της διαδικασίας υπήρξε ένταση με τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο να καταγγέλει πολιτική δίωξη που στηρίζεται σε καταθέσεις «κουκουλοφόρφων μαρτύρων» , όπως είπε, ενώ και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στην Επιτροπή, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κατήγγειλε πως υπάρχει «αριστερή τρομοκρατία» που μετρά δεκάδες νεκρούς, και πως στοχοποιείται το κόμμα του.

 

po8en esxesΣτον ιστότοπο της Βουλής αναρτήθηκαν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του οικονομικού έτους 2012 όσων υποχρεούνται σε σχετική δήλωση και ειδικότερα του πρωθυπουργού, πρώην πρωθυπουργών, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των μελών της κυβέρνησης, των βουλευτών και ευρωβουλευτών και όσων διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων. Πρόκειται για 694 δηλώσεις, από τις οποίες υπήρξαν εκπλήξεις, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τσουκαλά να έχει καταθέσεις που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και τον Υφυπουργό  Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη να διαθέτει ακίνητο στο Λονδίνο με τεράστια αξία. Ως ο πιο πλούσιος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ αυτός με τα λιγότερα εισοδήματα ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

 

troikaΝέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας για τους πλειστηριασμούς θα έχει αργότερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης καθώς στη συνάντηση που προηγήθηκε το απόγευμα υπήρξε μεν πρόοδος αλλά όχι και οριστική συμφωνία. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στη σύσκεψη μετείχαν και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος οι οποίοι παρέθεσαν στοιχεία για τις επιπτώσεις των εναλλακτικών σεναρίων που συζητώνται στο τραπεζικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται το μεταβατικό στάδιο που θα ισχύσει για το 2014 αναφορικά με τους πλειστηριασμούς και τα κριτήρια για την παράταση του καθεστώτος αναστολής. Έχει συμφωνηθεί η διατήρηση του «νόμου Κατσέλη» καθώς και η εφαρμογή μόνιμου συστήματος εξωδικαστικής διαμεσολάβησης από το 2015 με βάση το Ιρλανδικό μοντέλο.

 

opla stous antertes ap thn tourkiaΗ Τουρκία εξήγαγε στη Συρία 47 τόνους όπλων και πυρομαχικών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ζαμάν, η οποία επικαλέστηκε στοιχεία Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TurkStat) αλλά και των Ηνωμένων Εθνών (UNComtrade) από τον Ιούνιο ως σήμερα. Μολαταύτα, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να διαψεύδει την πληροφορία, επιμένοντας ότι επιτρέπει μόνο τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη γειτονική χώρα. Όμως παρότι η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά την αποστολή όπλων προς τη συριακή αντιπολίτευση, η πρόσφατη δημοσίευση της έκθεσης εισαγωγών – εξαγωγών της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας διαψεύδουν τις διαβεβαιώσεις της και αποδεικνύουν το αντίθετο.

 

ohe kai eeΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισαν σήμερα την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ισπανία, η οποία θα βγει στις 23 Ιανουαρίου από το πρόγραμμα στήριξης του τραπεζικού τομέα της, ωστόσο κάλεσαν ταυτόχρονα τη Μαδρίτη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική λιτότητα. «Η διαδικασία αναδιάρθρωσης των τραπεζών που έλαβαν κρατική βοήθεια έχει προχωρήσει» εκτιμά στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή ενώ το ΔΝΤ υπογραμμίζει, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ότι «οι προσπάθειες στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης μεταμόρφωσαν το τραπεζικό σύστημα σε ένα σύστημα πιο σταθερό, πιο ασφαλές, πιο λογικού μεγέθους».

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.