Δελτίο Ειδήσεων 17/12/2013

kasio sth 8essalonikiΤον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς η ανεξέλεγκτη χρήση τζακιών και καύση ξύλου έχει προκαλέσει εντονότατο πρόβλημα στην ατμόσφαιρα κάνοντας την αποπνικτική αλλά και επικίνδυνη. Μάλιστα στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης ανιχνεύτηκαν από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ ίχνη ραδιενεργού Καισίου, η οποία αποδίδει το γεγονός στην καύση ξύλου σε τζάκια και ξυλόσομπες. Έτσι, 23 χρόνια μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ έκαναν την εμφάνιση τους στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης σωματίδια και ίχνη του ραδιενεργού στοιχείου Καίσιο. Οι συγκεντρώσεις είναι πολύ μικρές, σε σημείο μη ανησυχητικό, ωστόσο χρήζει περαιτέρω μελέτης, αφού οι μετρήσεις έγιναν σε περιοχή που δεν υπάρχει μεγάλη χρήση τέτοιων θερμαντικών σωμάτων.

 

tsiprasΟ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο Euronews για την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε αναξιοπρεπή θέση και ο Έλληνας πρωθυπουργός «δε μπορεί να αποφασίσει τίποτα μόνος του αν δεν ρωτήσει κάποιους δευτεροκλασάτους υπαλλήλους της τρόικας που πολλές φορές υποδεικνύουν σχιζοφρενικές επιλογές». Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν ανέφερε ότι πρόκειται για «μία μεγάλη πρόκληση για μένα προσωπικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζονται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και το αντίστροφο.Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην πρόταση για ευρωπαϊκή διάσκεψη με αντικείμενο τη διαγραφή του χρέους, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μία βιώσιμη και επωφελής πρόταση» για τους ευρωπαίους φορολογούμενους.

 

samarasΤο αδιέξοδο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στο θέμα των πλειστηριασμών υποχρεώνει τον Αντώνη Σαμαρά να καταφύγει στη λύση της μονομερούς νομοθέτησης. Την εκδοχή της τροπολογίας υιοθετεί η κυβέρνηση, που δε θέλει να προκαλέσει τη μήνι των συμπολιτευόμενων βουλευτών και τη δυσφορία του Καρόλου Παπούλια. Κρίσιμες διεργασίες σήμερα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τους πλειστηριασμούς με το βλέμμα στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Οι πιέσεις, πάντως, της τρόικας που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, χαμηλώνει αισθητά τον πήχη του ακατάσχετου έως και τις 140.000 προκαλεί νευρικό κλονισμό στους βουλευτές Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, που διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι το ακατάσχετο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στις 200.000 ευρώ με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα περί τις 25.0000 ευρώ.

 

mitsotakis«Λουκέτο» σε 12 οργανισμούς του Δημοσίου πριν τα Χριστούγεννα προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ανάμεσα στους Οργανισμούς είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας με περίπου 130 εργαζόμενους, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι μικρότεροι. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιοι είναι οι υπόλοιποι οργανισμοί, είπε ωστόσο ότι θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο εντός της εβδομάδας, προκειμένου ο αριθμός αυτός να περιληφθεί στο μνημονιακό στόχο των 4.000 απολύσεων του 2013. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ο αριθμός αυτός θα καλυφθεί από τους 2.500 απολυμένους της πρώην ΕΡΤ, 1000 υπαλλήλους που εμπίπτουν σε πειθαρχικές και ιατρικές περιπτώσεις αλλά και εργαζόμενους στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) που, όπως είπε, «ελπίζει να κλείσει μέχρι αύριο» .

 

aoz-kyprosΣτο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και σε βάθος 24.600 ποδών υπάρχει πετρέλαιο 1,2 έως 1,4 δισ. βαρέλια και η αξία του μεριδίου της Κύπρου υπολογίζεται γύρω στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν να εισρέουν γρηγορότερα, χωρίς να ανατρέπονται οι σχεδιασμοί για τερματικό φυσικού αερίου.Η πλήρης ανάλυση των δεδομένων θα ολοκληρωθεί το αργότερο τον Απρίλιο, ωστόσο η κύρια εικόνα έχει διαμορφωθεί και οι αποκλίσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές. Η εικόνα της σημαντικής παρουσίας πετρελαίου -πάντα οι ποσότητες αφορούν μόνο το «12»- φέρνουν και ουσιαστική αλλαγή σκηνικού, αφού το πετρέλαιο δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, ούτε και μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων για εκμετάλλευσή του.

 

tourkiaΑπό το πρωί οι τουρκική αστυνομία κάνει εφόδους και συλλήψεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, στα σπίτια ατόμων που συνδέονται με σκάνδαλο δωροδοκίας που έχει να κάνει με κρατικές συμβάσεις. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και οι γιοί τριών υπουργών της κυβέρνησης. Υπό κράτησιν έχουν τεθεί οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Αστικού Σχεδιασμού, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet. Συνολικά οι συλλήψεις είναι 22 και εκτός από τους γιούς των υπουργών είναι ο μεγαλοεργολάβος Αλί Αγκάογλου και οι επιχειρηματίες Σουλεϊμάν Ασλάν, Ρεζά Ζαράμπ, ο δήμαρχος του Φατίχ Μουσταφά Ντεμίρ και αξιωματούχοι από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών.

Αλέξανδρος Πήχας

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.