Δελτίο Ειδήσεων 18/12/2013

plhsthriasmoiΗ ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς δεν μιλά για παράταση του σημερινού καθεστώτος απαγόρευσης τους αλλά ορίζει τις εξαιρέσεις από την προστασία, δηλαδή αυτούς που έχουν οικονομική δυνατότητα αλλά δεν καταβάλλουν τις δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του κλείδωσε η προστασία θα αφορά πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη να φτάνει τα 35.000 ευρώ και με καταθέσεις 15.000 ευρώ, ενώ και οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν το 10% του μηνιαίου εισοδήματός τους ως ελάχιστη δόση εξυπηρέτησης του δανείου.

 

meiwseis mis8wnΗ Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) επισημαίνει στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική ότι ο στόχος του Μνημονίου για μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2012-2014 κατά 15% «θα υπερκαλυφθεί κατά πολύ, καθώς η σωρευτική μείωση στην εν λόγω τριετία θα φθάσει το 21,7%». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2014 προβλέπεται ότι θα μειωθούν οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας κατά 1,5%. Η πτώση αυτή οφείλεται στην αναμενόμενη μείωση των αποδοχών κατά 6,3% στους υπαλλήλους των τραπεζών και κατά 1,4% στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα πλην τραπεζών. Από την άλλη πλευρά, στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση αποδοχών και το 2014 θα παραμείνουν σταθερές στα επίπεδα του 2013.

 

xanetai to examhno sth nomikhΜε το σκεπτικό ότι πρέπει να διατηρηθεί το κύρος της Νομικής Σχολής το συμβούλιο της αποφάσισε ότι το χειμερινό εξάμηνο είναι χαμένο. Πρόκειται για μια απόφαση που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει αίσθηση. Είναι η πρώτη φορά στα πανεπιστημιακά χρονικά που λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση από τη διοίκηση ενός πανεπιστημιακού τμήματος. Ούτε την περίοδο των μεγάλων φοιτητικών κινητοποιήσεων το καλοκαίρι του 2006 για τον τότε νόμο – πλαίσιο της Μ. Γιαννάκου, που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των σχολών το καλοκαίρι και το φθινόπωρο δεν εξετάστηκε ούτε ως σκέψη το ενδεχόμενο να κριθεί το εξάμηνο χαμένο.

 

kinhstikotthta stous dhmousΣτον αέρα τινάζει την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών που στάλθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε δήμους της χώρας. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που  υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος προσδιορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων που πλεονάζουν ή λείπουν από ένα δήμο, δημιουργώντας αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις από τους δημάρχους και τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μετά την παραλαβή «της απαράδεκτης επιστολής», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, στην οποία γίνεται λόγος για 670 πλεονάζοντες στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, κάλεσε σε έκτακτη σύγκληση το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη στο δημαρχείο της Αθήνας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλοι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα που έχουν πάρει τα σχετικά «ραβασάκια» στα χέρια τους, ενώ σε αναμμένα καρφιά κάθονται όσοι δεν την έχουν λάβει ακόμη.

 

sullhps liaphΣυνελήφθη ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης στις 11 το πρωί της Τρίτης.  Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο συλληφθείς πρώην υπουργός οδηγούσε τζιπ μεγάλου κυβισμού, χωρίς ασφαλιστήριο συμβόλαιο και δίπλωμα, ενώ το αυτοκίνητο έφερε μη νόμιμες κρατικές πινακίδες. Άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, σταμάτησαν τον πρώην υπουργό, καθώς ο κ. Λιάπης… παραβίασε στοπ στη λεωφόρο Αρτέμιδος στη Λούτσα! Ο κ. Λιάπης συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και οδηγήθηκε στο ΑΤ Αρτέμιδας, απ΄όπου θα μεταφερθεί στην τροχαία Αγίας Παρασκευής, που θα σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του, προκειμένου ο πρώην υπουργός να οδηγηθεί στον εισαγγελέα  με τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, ψευδής βεβαίωσης και όχημα ανασφάλιστο.

 

anergia sth megalh VRETANiaΑπροσδόκητη μείωση της ανεργίας καταγράφηκε στη Βρετανία τον Οκτώβριο και μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 7,4% το τρίμηνο που έληξε τον Οκτώβριο, από 7,6% το τρίμηνο που έληξε το Σεπτέμβριο.  Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο των προσδοκιών, δεδομένου ότι οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg – προέβλεπαν ότι η ανεργία θα μείνει σταθερή. Τα στοιχεία πυροδοτούν νέα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ πολλοί θεωρούν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει τελικά γρηγορότερα. Επισημαίνεται ότι ο διοικητής της ΒοΕ Mark Carney έχει συνδέσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής με τη βελτίωση που καταγράφεται στην απασχόληση, θέτοντας στόχο ποσοστό ανεργίας στο 7%.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.