Δελτίο Ειδήσεων 20/12/2013

ekpaΤο «φιλί της ζωής» έδωσε στο εξάμηνο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών που συνεδρίασε σήμερα καθώς αποφάσισε ότι ο εκπαιδευτικός χρόνος φέτος θα διαρκέσει από τις 16 Δεκεμβρίου έως τις 9 Αυγούστου. Με αυτή την απόφαση της Συγκλήτου, το εξάμηνο δεν χάθηκε αλλά θα γίνουν οι 13 εβδομάδες του χειμερινού εξαμήνου με μια παράταση και στη συνέχεια οι 13 εβδομάδες του θερινού έως τις 9 Αυγούστου. Στο διάστημα αυτό, τα τμήματα του Ιδρύματος θα κανονίσουν κατά περίπτωση τα θέματα των εξετάσεων και των παραδόσεων τους. Το ακαδημαϊκό έτος κανονικά λήγει στις 30 Αυγούστου. Η Σύγκλητος κάλεσε παράλληλα όλα τα Τμήματα του Ιδρύματος να ευθυγραμμιστούν με την απόφασή της.

 

plhsthriasmoi sth voulhΔιακόπηκε η συνεδρίαση της επιτροπής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς μετά τις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων, ακόμη και της συμπολίτευσης που ζητούσαν την απόσυρση κάθε διάταξης που δεν αφορά στο θέμα αυτό. Να μείνει μόνον ότι έχει προθεσμία, είπαν όλα τα κόμματα, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραμείνουν μόνον οι διατάξεις που αφορούν πλειστηριασμούς, τον ΦΠΑ στην εστίαση και τις αναπηρικές συντάξεις, που πρέπει να ρυθμιστούν μέχρι τις 31/12/13. Μετά το κύμα αντιδράσεων και μετά την συνάντηση που είχαν οι κκ Στουρνάρας και Χατζηδάκης, απαλείφονται από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς φορολογικές διατάξεις.

 

proedros okanaΣε βιομηχανία επιδομάτων και αυξήσεων στις αποδοχές των υπαλλήλων είχε μετατραπεί ο ΟΚΑΝΑ κατά την περίοδο 2003-2010, οπότε και οι μισθοί εκτοξεύτηκαν κατά 60% έως και 182%, σύμφωνα με τέσσερα πορίσματα ελέγχων που είχε διατάξει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής. Σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή, η μαύρη τρύπα που διαπιστώνεται στα οικονομικά του Οργανισμού οφείλεται στο γεγονός ότι από το 2010 έως και τα τέλη του 2012 το μισθολογικό κόστος του ΟΚΑΝΑ παρέμενε υψηλό (ξεπερνούσε το 60% των εσόδων), αφού δεν είχε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ενιαίου μισθολογίου, ενώ παράλληλα μειωνόταν η επιχορήγηση του κράτους έως και 40% προς τον Οργανισμό.

 

dhmarΗ Δημοκρατική Αριστερά ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 145.000 ευρώ το οποίο είχε δοθεί για την ίδρυση και λειτουργία κέντρου ερευνών και μελετών και το οποίο δεν χρησιμοποίησε. Με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, γνωστοποιεί την επιστροφή από την τακτική κρατική επιχορήγηση, που λαμβάνει, του αντίστοιχου ποσού καθώς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, αποφάσισε για το έτος 2013, να μη χρησιμοποιήσει το ποσό των 145.000 ευρώ που της αναλογεί από την τακτική χρηματοδότηση του έτους 2013 για την ίδρυση και λειτουργία κέντρου ερευνών και μελετών.

 

syrizaΤη στήριξη του στον αγώνα των αγροτών εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας το σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο «βροντερή απάντηση στην εμμονή της μνημονιακής συγκυβέρνησης στην αποδιάρθρωση του αγροτικού χώρου». Όπως αναφέρει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι διπλά υπόλογοι στη συνείδηση του αγροτικού κόσμου οι κυβερνητικοί βουλευτές που δήθεν ξιφουλκούσαν κατά του υπουργού Οικονομικών και σήμερα θα ψηφίσουν την ακραία άδικη φορολόγηση των χωραφιών και των κατοικιών των αγροτών». Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «είναι ο καιρός του πανελλαδικού συντονισμού των αγροτών, για να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική».

 

dolofonia sthn tilandhΈνοπλοι άνοιξαν πυρ στο αεροδρόμιο της Μανίλα σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, με κύριο στόχο έναν δήμαρχο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Ο Ukol Talumpa, δήμαρχος της νότιας πόλης Λαμπανγκάν και τρεις ακόμη σκοτώθηκαν ενώ περίμεναν έξω από τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου. Οι δράστες πλησίασαν τον Talumpa και τον πυροβόλησαν όπως και τα τρία άλλα θύματα σχεδόν εξ επαφής, σύμφωνα με τον διευθυντή του αεροδρομίου Jose Angel Honrado, όπως μεταδίδει το BBC. Στη συνέχεια οι ένοπλοι διέφυγαν με μοτοσυκλέτα, ενώ το κίνητρο της επίθεσης είναι αδιευκρίνιστο. Τη στιγμή της επίθεσης η κίνηση στον αερολιμένα ήταν αυξημένη καθώς το Ninoy Aquino δέχεται τοπικές και διεθνείς πτήσεις.

 

katarreush orofhs apolloΤουλάχιστον 88 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι επτά αρκετά σοβαρά, από την κατάρρευση της οροφής του γνωστού θεάτρου Apollo στο Λονδίνο, εν μέσω μιας παράστασης, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες φέρουν πληγές στο κεφάλι.   Βέβαια, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λονδίνου δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί απώλειες, ενώ τόνισε πως ενα τμήμα της οροφής του θεάτρου κατέρρευσε με αποτέλεσμα κομμάτια αυτής να πέσουν πάνω στο κοινό που εκείνη την ώρα παρακολουθούσε την παράσταση. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα αίτια της κατάρρευσης είναι ασαφή, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα επίθεσης ή εκ προθέσεως πράξης.

 

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.