Δελτίο Ειδήσεων 25/11/2013

sirizaΠρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της παραχώρησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε ιδιώτες, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή.  Στην πρόταση γίνεται λόγος για τις συμβάσεις επί εποχής Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου στο υπουργείο Άμυνας, αλλά και ειδική μνεία στην εποχή Βενιζέλου, κατά την οποία οι συμβάσεις κυρώθηκαν με νόμο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι κατεθέτει την πρόταση για να γίνει διερεύνηση των γεγονότων που σχετίζονται με την επιζήμια, όπως λέει, παραχώρηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με τις επιζήμιες για τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ συμβάσεις Β12/00 και Β21/02, με την επιζήμια για τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. κατάρτιση και υλοποίηση της Εκτελεστικής Συμφωνίας.

ikaΈνα νέο «χαράτσι» καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις έως τις 29 Νοεμβρίου, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορά 20 ευρώ για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (ΕΛΠΚ). Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε διευκρινιστική εγκύκλιο του ΙΚΑ, η εισφορά είναι ετήσια και αφορά κάθε εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Η είσπραξη της εισφοράς αφορά όσους εργαζόμενους εργάστηκαν τον περασμένο Αύγουστο έστω και μία ώρα την ημέρα, καθώς επίσης και τους εργαζόμενους στην οικοδομή. Για τους υπαλλήλους που προσελήφθησαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου, οι εργοδότες δεν έχουν αυτή την υποχρέωση.

eopyyΝέα ταλαιπωρία περιμένει από σήμερα, Δευτέρα τους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μετά την απόφαση των γιατρών του Οργανισμού για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, έως και την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο από την πλευρά των γιατρών να συνεχίσουν επ΄ αόριστον τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις τους. Τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Οι γιατροί αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας και στις απολύσεις προσωπικού από τον Οργανισμό, και διαμηνύουν ότι αν το υπουργείο επιμείνει στην κινητικότητα-διαθεσιμότητα και τις απολύσεις , θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας. Επίσης, 48ωρη απεργία έχουν προκηρύξει για την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα συμμετάσχουν και στην πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης.

pinakas misthonΈνας ακόμη μύθος, ότι οι Έλληνες δουλεύουν λίγο και πληρώνονται πολύ, καταρρίπτεται με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για τον κατώτατο μισθό στην Ευρώπη των 27″. Οι αριθμοί δείχνουν ότι στη χώρα μας ο κατώτατος μισθός ανήκει στους πιο χαμηλούς της Ευρώπης μαζί με την Πορτογαλία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία.  Ο σχετικός πίνακας δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde με αφορμή την απόφαση της Γερμανίας για θέσπιση μηνιαίου κατώτατου μισθού. Με βάση αυτό τον πίνακα,  στο κλαμπ των χωρών όπου ο κατώτατος μισθός είναι άνω των 1.000 ευρώ ανήκουν το Λουξεμβούργο, η  Ολλανδία, το  Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ στον αντίποδα με κατώτατο μισθό κάτω από 500 ευρώ βρίσκουμε τις Πολωνία, Εσθονία, Σλοβακία, Ουγγαρία,  Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Τσεχία.

oplaΗ ειρηνευτική σύνοδος Γενεύη 2, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος αντιπρόσωποι της κυβέρνησης της Συρίας και της αντιπολίτευσης, που θα συναντηθούν για πρώτη φορά για να διαπραγματευτούν με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα, πρόκειται να διεξαχθεί την 22α Ιανουαρίου 2014, έπειτα από 32 μήνες συγκρούσεων, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ. Ανακοινώνοντας την ημερομηνία της ιστορικής αυτής συνόδου ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν δήλωσε ότι πρόκειται για μία «αποστολή ελπίδας».

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.