Δελτίο Ειδήσεων 26/05/2013

Για άλλη μία φορά τουρκικό πολεμικό πλοίο παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, αυτή τη φορά ήταν η τουρκική πυραυλάκατος ΑΤΑΚ που προερχόμενη από το λιμάνι της Σμύρνης εισήλθε στις 7 το πρωί σε εθνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Μυκόνου και Νάξου. Στη συνέχεια, κινήθηκε με δυτική πορεία μεταξύ  Σίφνου και  Σερίφου, με βόρεια, βόρειο-ανατολική πορεία μεταξύ Κέας και Κύθνου και στις 14:25 εξήλθε  από τα εθνικά χωρικά ύδατα. Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησαν το εν λόγω πολεμικό πλοίο καθ’ όλη την διάρκεια του πλου του.

 

Προβάδισμα 2,8% υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Αlco για το «Πρώτο Θέμα» στην αναγωγή επί των εγκύρων.  Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 24,9% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ 22,1%, Χρυσή Αυγή 11%, ΠΑΣΟΚ 5,8%, Αν. Έλληνες 5,2%, ΚΚΕ 5,1%, ΔΗΜΑΡ 4,1%, Νέα Ελλάδα (Λοβέρδος)2,2%, Σχέδιο Β (Αλαβάνος)2%, Οικολόγοι -Πράσινοι 1,6%, άλλο κόμμα 6% και αναποφάσιστοι 10%. Μάλιστα, το 52% έναντι 35% των ερωτηθέντων  τάσσεται υπέρ ενός νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Την ίδια ώρα, προβάδισμα 2,4% στην πρόθεση ψήφου δίνει στη ΝΔ δημοσκόπηση της RASS που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.  Η ΝΔ συγκεντρώνει 24,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,1%, η Χρυσή Αυγή 9,2%, το ΠΑΣΟΚ 4,7%, το ΚΚΕ 4,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,6%, η ΔΗΜΑΡ 3,8%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,5%, η Νέα Ελλάδα 1,1%, άλλο κόμμα 3,8%, άκυρο-λευκό 4,7%, 15,2% αδιευκρίνιστη ψήφος.

 

Το μαξίμου προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους χαρακτηρίζοντας την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ως «τακτική συνεργασία» ωστόσο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σηκώνουν τους τόνους για το αντιρατσιστικό. Εκτός όμως από το επίμαχο θέμα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσεις του δύο κυβερνητικούς εταίρους για το ταξίδι του στην Κίνα και τις επενδυτικές συμφωνίες που κλείστηκαν, τις εξελίξεις σε θέματα ενέργειας αλλά και για την πορεία της οικονομίας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους σημειώνοντας ότι αυτό που προέχει είναι έξοδος από την κρίση και η επανεκκίνηση της οικονομίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα υποβαθμίσει τις έντονες ενστάσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική, εξέδωσε ανακοίνωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Μετά την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για τον ενταφιασμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, με προφανή σκοπό να μην διαταραχθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη νεοναζιστική Χ.Α., οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να αποδείξουν αν εννοούν όσα λέγουν τον τελευταίο καιρό για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας. Ταυτόχρονα όμως, στην αυριανή σύσκεψη θα αποτυπωθεί και ο βαθμός δορυφοριοποίησης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προς την Ν.Δ.», τονίζοντας παράλληλα ότι το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση είναι ψεύτικο.

 

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε και φέτος η Ελλάδα, ανάμεσα σε 49 χώρες του πλανήτη, με 393 βραβευμένες ακτές και 9 μαρίνες, στις οποίες θα κυματίζει η «Γαλάζια Σημαία». Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά τους νομούς, «πρωταθλητές» είναι  αυτοί του Λασιθίου με 36 βραβευμένες ακτές, της Κέρκυρας και της Χαλκιδικής με 35 η καθεμιά και των Δωδεκανήσων με 25.Έτσι, η “Γαλάζια Σημαία”  που είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας και απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις , θα συνεχίσει να κοσμεί για ακόμη μια χρονιά τις ελληνικές παραλίες.

 

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.