Δελτίο Ειδήσεων 26/09/2013

images (2)Σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας μπαίνουν από την Πέμπτη τα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας καθώς οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης αποφάσισαν να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Η λήξη της κινητοποίησης αποφασίστηκε το βράδυ της Τετάρτης,  από τους προέδρους των ΕΛΜΕ κι έπειτα από οκτώ ημέρες απεργίας. Στη μαραθώνια συνεδρίαση της Τετάρτης, 30 ΕΛΜΕ ψήφισαν λευκό και 17 τάχθηκαν υπέρ της αναστολής της κινητοποίησης. Από την άλλη πλευρά, 12 ΕΛΜΕ ψήφισαν υπέρ της προκήρυξης νέας πενθήμερης απεργίας και 5 υπέρ μιας νέας 48ωρης.

 

6fd03eac1d0e831becd07feef1479a5c_XLΕνδείξεις για εμπλοκή αστυνομικών, επιχειρηματιών και «νονών» της νύχτας στη «σκοτεινή» δράση της Χρυσής Αυγής έχει στα χέρια του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ο οποίος διενεργεί επείγουσα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.Σύμφωνα με πληροφορίες από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο εισαγγελέας δεν προκύπτει η εμπλοκή εν ενεργεία στρατιωτικών ωστόσο -όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές– υπάρχουν πολλές ενδείξεις για αστυνομικούς οι οποίοι πιθανότατα έτειναν χείρα βοηθείας σε μέλη της Χρυσής Αυγής που εμπλέκονται σε έκνομες ενέργειες.

 

vouli12Η κυβέρνηση θα κινηθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει προσδιοριστεί για την έκδοση της ΚΥΑ με την οποία θα ορίζονται οι προϋποθέσεις για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, υπενθύμισε ότι το χρονικό όριο για την έκδοση της ΚΥΑ είναι ο Νοέμβριος του 2013. «Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία πιλοτική εφαρμογή η οποία θα μας δώσει τέτοια στοιχεία αξιολόγησης που να εφαρμοστεί καθολικά το 2015 με έναν ολοκληρωμένο τρόπο», δήλωσε ο υφυπουργός σημειώνοντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το 2014.

 

3--2-thumb-largeΤη θέση της ελληνικής πλευράς να ολοκληρωθούν πρώτα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ύψους 250 εκατ. ευρώ συνολικά από Μαρόκο και ΗΠΑ, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση της επιχείρησης, πρότεινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στους επικεφαλής της τρόικας, στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό ανάφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επισημαίνοντας, όμως, ότι ακόμη συνεχίζεται η συζήτηση προκειμένου να πειστούν οι εκπρόσωποι των δανειστών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου. Όσον αφορά στην ΕΛΒΟ, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, προτάθηκε στην τρόικα να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» με τα ΕΑΣ, ήτοι να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής.

 

 

petroleum29312Ότι η αξία των κοιτασμάτων στην Κύπρο εκτιμάται στα 30 έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανικής εφημερίδα Die Zeit. Με το ολοσέλιδο  εκτιμά ότι είναι αρκετά χρήματα για να καλυφθεί το δημόσιο χρέος και να έρθει νέα ευημερία στη χώρα.Κανείς όμως δεν γνωρίζει εάν όλα αυτά γίνουν πραγματικότητα καθώς το σχέδιο του προέδρου Αναστασιάδη κινδυνεύει να αποτύχει. «Θα μπορούσε να σκοντάψει σε τεχνικά προβλήματα και σε κόστη, κυρίως όμως στην εχθρότητα ανάμεσα στο ελληνοκυπριακό νότο και τον τουρκοκυπριακό βορρά». Ακόμη κι αν η κυπριακή κυβέρνηση καταφέρει να εξορύξει τα κοιτάσματα μονομερώς, χωρίς δηλαδή την εμπλοκή των Τουρκοκύπριων, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Λευκωσία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μεταφέρει το φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 70 χλμ.

 

assandΣε τηλεοπτική του συνέντευξη που προβλήθηκε, ο Σύρος πρόεδρος είπε ότι «η πιθανότητα ενός στρατιωτικού πλήγματος θα είναι πάντα υπαρκτή, πότε με το πρόσχημα του χημικού οπλοστασίου και πότε με άλλο πρόσχημα».Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο teleSUR, το οποίο εδρεύει στο Καράκας και εκπέμπει σε όλη την Λατινική Αμερική, ο Άσαντ είπε, αναφερόμενος στις συρράξεις στην Κορέα, το Βιετνάμ, τον Λίβανο, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ ότι «αν εξετάσουμε προηγούμενες (αμερικανικές) στρατιωτικές επεμβάσεις, τουλάχιστον από τις αρχές του 50, θα δούμε ότι η (αμερικανική) πολιτική βαδίζει από την μία επιθετική πράξη στην άλλη».

 

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.