Δελτίο Ειδήσεων 28/12/2013

xaratsiΣτο ενδεχόμενο κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα, εφόσον εφαρμοστούν οι νέοι φόροι στα ακίνητα, που ήδη ψηφίστηκαν από τη Βουλή, αναφέρεται σε δημοσίευμά του το βρετανικό περιοδικό OPP (Overseas Property Professional), το οποίο διαβάζεται από επαγγελματίες του real estate σε όλο τον κόσμο. Επισημαίνεται, πως η Ομοσπονδία για το real estate, η ΟΜΑΣΕ, είχε ήδη προειδοποιήσει για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επιβολή των φόρων αυτών. Μέχρι το 2011, μόνο τα μεγάλα ακίνητα στην Ελλάδα φορολογούνταν, αλλά η πίεση από τους διεθνείς πιστωτές και η ανάγκη για αύξηση των εσόδων, οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να λάβει επιπρόσθετα μέτρα.

kantasΗ απολογία του  πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών Αντωνίου Κάντα για τις διαδρομές της μίζας στα εξοπλιστικά, δεν προκαλούν αναταράξεις μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία. Γερμανικές πηγές αναφέροναι στην απολογία του Κάντα και στην παρουσίαση του τρόπου που εισπράχτηκαν οι μίζες προς διάφορους έλληνες αξιωματούχους για την αγορά αρμάτων μάχης και τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και άλλων οπλικών συστημάτων. Τονίζουν παράλληλα πως οι αποκαλύψεις του Κάντα ταυτίζονται με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η εισαγγελία της Βρέμης, η οποία εδώ και καιρό διεξάγει έρευνες σε βάρος των γερμανικών ομίλων Rheinmetall και Atlas.

athina-aithalomixliΕπιμένει με συνεχείς δηλώσεις να συντηρεί ψηλά στην επικαιρότητα το υπουργείο Οικονομικών την πρωτίστως ενδοκυβερνητική κόντρα για τη μείωση του φόρου στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Για την ουσία του θέματος αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές επιμένουν πως η εμμονή στην εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης η οποία, όπως λένε, «συν τοις άλλοις απέτυχε και εισπρακτικά», είναι ακατανόητη. «Θα μπορούσε», ισχυρίζονται, «σε συνεργασία με την τρόικα, να αναζητηθούν ακόμη και ισοδύναμα και η κυβέρνηση να κατέγραφε μια σημαντική επιτυχία που τόσο πολύ έχει ανάγκη σε μία δύσκολη γι’ αυτήν περίοδο». Τη δυσαρέσκεια πολλών κυβερνητικών βουλευτών ενισχύουν και οι αιτιάσεις του ΥΠΟΙΚ ότι για την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης του πετρελαίου θέρμανσης δεν φταίνε οι φόροι αλλά ο «ήπιος καιρός».

baitmanΚατά ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο διοικητής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τη δύσκολη πορεία των μεταρρυθμίσεων και να την ολοκληρώσει.  «Ένα κούρεμα χρέους δεν αποτελεί λύση για τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν και πρόσθεσε ότι «η χώρα πρέπει να διορθώσει τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας, που έχει δημιουργήσει η ίδια. Να γίνει πιο παραγωγική και να εξυγιάνει περαιτέρω τον προϋπολογισμό της». Όπως είπε, απ’ έξω μπορεί να αγοράσει μόνο χρόνο, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. τόνισε. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας προειδοποίησε ακόμη ότι η οικονομική κρίση θα αναζωπυρωθεί, εάν οι χώρες του ευρώ εγκαταλείψουν την μεταρρυθμιστική πορεία.

erntoganΒολές κατά δικαστικών λειτουργών εξαπέλευσε και πάλι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της πολύκροτης έρευνας για υπόθεση διαφθοράς, που απειλεί την κυβέρνησή του. «Ορισμένοι δικαστές, δυστυχώς, ενεργούν σε συντονισμό με ορισμένες εγκηματικές οργανώσεις και σε συνεργασία με ορισμένα μέσα ενημέρωσης για να κατηγορήσουν αθώους ανθρώπους αποκαλύπτοντας εμπιστευτικά έγγραφα» είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε οπαδούς του στη Μανίσα της δυτικής Τουρκίας. «Θέλουμε ενότητα, αλληλεγγύη» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως «ορισμένα κινήματα, μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματικοί ή πολιτικοί κύκλοι ενορχήστρωσαν από την Τουρκία αυτή τη γεμάτη μίσος συνωμοσία».

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.