Δελτίο Ειδήσεων 29/11/2013

troika-oikonomia-kubernisiΜαταίωσε την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επιστροφή της στην Ελλάδα η τρόικα, όπως ανέφεραν πηγές της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας πως η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει ακόμα όλες τις δεσμεύσεις της. Οι ελεγκτές είχε προγραμματιστεί να επιστρέψουν στη χώρα προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 9 Δεκεμβρίου. Από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την τρόικα για να βρεθεί η πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της, προκειμένου ως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και η τρέχουσα επισκόπηση του προγράμματος. Η ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αποτέλεσε, πάντως, την κοινή διαπίστωση χθεσινής τηλεδιάσκεψης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τον επίτροπο Όλι Ρεν, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν.

arbanitopoulosΤην παρέμβαση του πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη προκειμένου να καταστεί δυνατό να ανοίξει το Καποδιστριακό ζήτησε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Όπως έγινε γνωστό, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Πελεγρίνη και του ζήτησε να καλέσει με δημόσια δήλωσή του τους διοικητικούς υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο. Κατά την επικοινωνία, υπογράμμισε επίσης την ευθύνη του Πρύτανη για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Ιδρύματος, κάτι, που όπως σημείωσε, έχουν πράξει από τον Οκτώβριο στα άλλα επτά Ιδρύματα, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας, οι συνάδελφοι του, Πρυτάνεις. Του επεσήμανε ακόμη ότι αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίσει ο διάλογος επί των προτάσεών του.

sta akra h sugkroush gia to eopyyΣκληραίνει η αντιπαράθεση του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, εν μέσω των συνεχιζόμενων απεργιών και μετά την απόφαση να διακοπούν οι συμβάσεις όσων απεργούν, αλλά διατηρούν παράλληλα ανοικτά τα ιδιωτικά του ιατρεία.Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ επιτέθηκε στον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα με αφορμή τη σχετική δήλωσή του, σημειώνοντας ότι «αντί για συγκεκριμένες σοβαρές απαντήσεις στα απεργιακά αιτήματα της ΠΟΣΕΥΠ– ΕΟΠΥΥ, με ύφος χιλίων καρδιναλίων από το περιστύλιο της Βουλής, εκτόξευσε απειλές για διακοπή συμβάσεων, σε μία προσπάθεια να διασπάσει και να κάμψει το απεργιακό μέτωπο». Η ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ ζητεί από τον υφυπουργό να εξηγήσει «γιατί τα πανάκριβα μηχανήματα στις δημόσιες μονάδες των πολυιατρείων είναι κλειστά, με αποτέλεσμα ασφαλιστικά κεφάλαια καθημερινά να μετακινούνται στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα και ο ασφαλισμένος να πληρώνει από την τσέπη του».

syriza

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι το σημερινό μήνυμα θα μπορούσε να είναι «όχι άλλες υποσχέσεις», επικρίνοντας παράλληλα την ακούμενη για το θέμα κυβερνητική πολιτική.  Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι μόνη λύση για την αντιμετώπιση και αναχαίτιση της επιδημίας του HIV/AIDS είναι η εφαρμογή ενός συντονισμένου σχεδίου δράσης και η υιοθέτηση μιας κοινωνικά ευαίσθητης πολιτικής. Το σχεδίου άμεσων παρεμβάσεων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων προτείνει στοχευμένες ανά ομάδες πληθυσμού, δράσεις πρόληψης – ενημέρωσης μέσα από ένα ολοκληρωμένο δημόσιο και δωρεάν δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ακόμη δωρεάν πρόσβασης σε αντιρετροϊκή θεραπεία όλων όσων έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κατάστασης, ελλήνων και μεταναστών, για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσιας υγείας, καθώς και εισαγωγή του μαθήματος της  σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.

geneui-puriniko-programma-iranΗ εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας – οροσήμου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα αρχίσει στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία της 24ης Νοεμβρίου μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν, η ισλαμική χώρα υποσχέθηκε χαλιναγώγηση του πυρηνικού της προγράμματος σε αντάλλαγμα για μερική άρση των οικονομικών κυρώσεων τις οποίες υφίσταται.  Στο πλαίσι αυτό μάλιστα ο Ιρανός αξιωματούχος χαιρέτισε την απόφαση αυτή, ενώ τόνισε πως ο εύθραυστος χαρακτήρας της ενδιάμεσης συμφωνίας θα φανεί  σύντομα, καθώς οι δύο πλευρές την ερμήνευσαν με τελείως διαφορετικό τρόπο και αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα στο εσωτερικό τους.

oukrania-anthropini-alusida-enosis-europiΧιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία έδωσαν την Παρασκευή τα χέρια για να σχηματίσουν μια συμβολική αλυσίδα που να «ενώνει» τη χώρα τους με την Ευρώπη, μετά την άρνηση του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κρατώντας ουκρανικές και ευρωπαϊκές σημαίες και φωνάζοντας «Η Ουκρανία είναι η Ευρώπη», οι διαδηλωτές δημιούργησαν αλυσίδα από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου προς τα δυτικά. Όλα αυτά συνέβησαν μετά και την προσχώρηση σε καθεστώς ειδικής συμφωνίας με την Ε.Ε την Γεωργία αλλά και τη Μολδαβία παρα το βέτο της ρωσικής πλευράς, που προσάθησε να παγώσει τις διαπραγματεύσεις.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.