Δελτίο Ειδήσεων 3-10-2013

5a40f9e8ec258cf891cf128712fc5a7e_XLΣε ειδικό ανακατασκευασμένο χώρο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού κρατούνται πλέον  ο αρχηγός της «εγκληματικής οργάνωσης» Χρυσή Αυγή Ν. Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής Γ. Λαγός. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο θα προαυλίζονται μόνοι τους χωρίς την παρουσία άλλων κρατουμένων, προκειμένου όπως κρίθηκε από τους αρμοδίους των φυλακών,  να αποτραπεί ενδεχόμενη σύρραξη μεταξύ κρατουμένων, δεδομένου ότι οι περισσότεροι έγκλειστοι του Κορυδαλλού είναι αλλοδαποί, ενώ στην πρώτη πτέρυγα κρατούνται καταδικασθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Ταυτόχρονα το δρόμο για τις φυλακές Μαλανδρίνου παίρνει ο Γ. Πατέλης με τον οποίο ο Γ. Ρουπακιάς είχε πολλές συνομιλίες αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ενώ η ανθυπαστυνόμος θα μεταφερθεί στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η μαραθώνια απολογία του Χρήστου Παππά, ο οποίος καλείται να δώσει εξηγήσεις για το βαρύτατο κατηγορητήριο.

 

F3DCDEE3503FFCF4AFE3ACD0E498CEΣτη Βουλή, έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα κατατεθεί το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τη δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης στα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, εξήγησε  ότι  η επιτροπή που ετοιμάζει το νέο αντιρατσιστικό, στην ουσία συνθέτει διατάξεις από τις διαφορετικές προτάσεις νόμου που είχαν καταθέσει όλα σχεδόν τα κόμματα πριν από λίγους μήνες. Εκτός αυτού, σημείωσε ότι θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις, έτσι ώστε το θεσμικό πλαίσιο της χώρας να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Με τη συγκεκριμένη δέσμευση, έπεισε και τους εκπροσώπους των κομμάτων να μην πραγματοποιηθεί η ορισμένη για σήμερα συζήτηση των παραπάνω προτάσεων νόμων των κομμάτων, αλλά να γίνει μια συνολική, όταν κατατεθεί το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

 

 

100812184651_1562_36Μομφή στην κυβέρνηση, με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στον ακροδεξιό εξτρεμισμό, απευθύνει ο  ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Μεγάρου Μαξίμου να συγκαλέσει την ολομέλεια της Βουλής, μετά τα όσα έχουν γίνει τελευταία με τη Χρυσή Αυγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τη στάση του ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί εκεί συνεδρίαση με αντικείμενο τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. Οπως διευκρινίζει η Κουμουνδούρου, στη Διάσκεψη των Προέδρων της ευρωβουλής τα ακροδεξιά κόμματα ζήτησαν η συζήτηση να αφορά γενικά τον εξτρεμισμό και όχι τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. Όμως, αντέδρασε, όλα τα άλλα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το Λαϊκό Κόμμα και το αίτημα απορρίφθηκε. Με αυτό το δεδομένο ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει δύο παρατηρήσεις: «Πρώτον, το Λαϊκό Κόμμα μπορεί να κάνει τη διάκριση ότι το πρόβλημα είναι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός. Και δεύτερον, στην Ελληνική Βουλή που έχει την πλειοψηφία ο Σαμαράς δεν έχει γίνει συζήτηση για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό».

 

 

αρχείο λήψης (33)Τον δρόμο για τη διεκδίκηση ελληνικών περιουσιών που δήμευσε το τουρκικό κράτος φαίνεται πως ανοίγει πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Το ΕΔΑΔ, με ομόφωνη απόφαση (με τη συμμετοχή Τούρκου δικαστή) που εκδόθηκε, καταδικάζει την Τουρκία να αποζημιώσει τους αδελφούς Φωκά με το ποσό των 5.000.000 (πέντε εκατομμυρίων ευρώ) με τόκο υπερημερίας 3 ποσοστιαίες μονάδες προσαυξημένες στο οριακό επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας και 15.000 ευρώ για έξοδα και δαπάνες. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς υπάρχουν ακόμα ακίνητα που έχουν δημευθεί, και πολλές υποθέσεις που δεν έχουν ακόμα διεκπεραιωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

 

550_334_265994Τουλάχιστον 93 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά το ναυάγιο του πλοίου που μετέφερε περίπου 500 λαθρομετανάστες κοντά στην Λαμπεντούζα της Σικελίας. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, 155 άνθρωποι έχουν διασωθεί, ενώ εκατοντάδες παραμένουν αγνοούμενοι. Ανάμεσα στους επιζώντες βρίσκεται και λαθρέμπορος από την Τυνησία, ο οποίος και συνελήφθη από τις Αρχές. Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες οι λαθρομετανάστες πιστεύεται ότι είναι από την Ερυθραία και είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο από τη Λιβύη. Πάντως, το πλοίο πριν βυθιστεί πήρε φωτιά όταν κάποιοι από τους επιβάτες άναψαν φωτιές στέλνοντας σήμα κινδύνου. Μάλιστα, σήμα κινδύνου έστειλαν δυο αλιευτικά που έπλεαν στην περιοχή. Δυο περιπολικά σκάφη, ένα της ακτοφυλακής και ένα των τελωνειακών αρχών έχουν σπεύσει για να προσφέρουν βοήθεια καθώς επίσης ελικόπτερα και άλλα εναέρια μέσα.

 

 

aoz-kyprosΑπό 3,6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια έως 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέση τιμή τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, είναι οι προκαταρτικές εκτιμώμενες ποσότητες φυσικού αερίου μετά την επιβεβαιωτική γεώτρηση της Noble στο Τεμάχιο «12» της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε ότι η στρατηγική για χερσαίο τερματικό υγροποίησης παραμένει αναλλοίωτη. Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής της Noble Κύπρου Τζον Τόμιτς, ανέφερε ότι πρόκειται για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου καλής ποιότητας και ότι η συνεργασία της εταιρείας με τις κυπριακές αρχές για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης παραμένει μέσα στις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας του.

 

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.