Δελτίο Ειδήσεων 30-09-2013

3e408a0ecda6f1374be4f26672fd9331_XLΤη διακοπή της βουλευτικής αποζημίωσης για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται προφυλακισμένοι θα αποφασίσει σήμερα, Δευτέρα, η Βουλή σε έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Τη σύσκεψη συγκαλεσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προκειμένου να τροποποιηθεί ο κανονισμός λειτουργίας του Σώματος και να διακοπεί η χορήγηση βουλευτικής αποζημίωσης στους βουλευτές που διώκονται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος. Η ρύθμιση θα αναφέρει ότι, όσοι βουλευτές προφυλακίζονται έπειτα από άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος ή φυλακίζονται με πρωτόδικη δικαστική απόφαση για κακούργημα, θα χάνουν τη βουλευτική αποζημίωση και τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα ατέλειες.

 

550_334_50261Για «τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και εξοπλιστικό σκάνδαλο εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή επίσκεψή του στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, διευκρινίζοντας ότι «η σύμβαση του 2010, που έχει τη σφραγίδα του κ. Βενιζέλου και του κ. Παπακωνσταντίνου, είναι μεγαλύτερο σκάνδαλο ακόμα και από την αρχική ναυπηγική σύμβαση που έχει τη σφραγίδα του κ. Τσοχατζόπουλου». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «ο Έλληνας φορολογούμενος έχει δώσει 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να κατασκευαστούν και να ναυπηγηθούν έξι υπερσύγχρονα υποβρύχια και έχουμε παραλάβει μόνο το ένα». Ταυτόχρονα, προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουμε να κάνουμε κι όλες εκείνες τις απαραίτητες κινήσεις νομικής υποστήριξης, προεργασίας αλλά και διεκδίκησης στην ΕΕ προκειμένου να ανακληθούν οι περιορισμοί που αφορούν την κρατική ενίσχυση των Ναυπηγείων.

 

samaras 1Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει μέχρι το τέλος στο ξερίζωμα και στην απαξίωση της Χρυσής Αυγής διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα στο American Jewish Committee. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι τους τελευταίους 14 μήνες η χώρα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση, καθώς σήμερα κανείς δεν μιλά πια για έξοδο και σημείωσε ότι η χώρα πετυχαίνει τους στόχους που έχει βάλει, ότι φέτος θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ότι έχει γίνει φιλική για διεθνείς επενδύσεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, που «είναι καλύτερες από ποτέ, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια δυνάμωσαν πολύ» και πρόσθεσε ότι την επόμενη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ, για την κοινή σύσκεψη των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών, στο πλαίσιο  της οικοδόμησης στρατηγικής σχέσης».

 

b68dd1c45b3a2e00f6f59c73d5f901bc_XLΣε 2.113 ανέρχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που τελούν υπό πειθαρχικό έλεγχο και από αυτούς οι 960 έχουν προσωρινά απομακρυνθεί διοικητικά, καθώς η φύση των παραπτωμάτων τους εμπίπτει στο καθεστώς της αυτοδίκαιης αργίας και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσής τους από τη Δικαιοσύνη ή τα πειθαρχικά συμβούλια. Aυτό αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση της καταγραφής του συνόλου των εκκρεμών ποινικών και πειθαρχικών υποθέσεων που αφορούν δημόσιους υπαλλήλους.Η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας και μετά από πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδεικνύεται έμπρακτα, σύμφωνα με το υπουργείο, από το γεγονός ότι από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί από τα πειθαρχικά συμβούλια (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμιο) 1.015 πειθαρχικές αποφάσεις (794 από τα πρωτοβάθμια και 221 από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο). Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 είχαν εκδοθεί περίπου 500 αποφάσεις.

 

hedstromΣυντριπτική ήττα υπέστη το κυβερνών δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις χθεσινές τοπικές εκλογές στην Πορτογαλία, καθώς οι ψηφοφόροι εξέφρασαν με ηχηρό τρόπο την άποψή τους για τα μέτρα αυστηρής λιτότητας που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση που υπογράφηκε με την διεθνή τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) το 2011. Οι εκλογές για την ανάδειξη 308 δημάρχων, που συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη του κλιμακίου των δανειστών, στην οποία αναμένεται η τρόικα να ζητήσει κι άλλες περικοπές, αποδείχθηκαν Βατερλό για τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα η δύναμη που συγκέντρωσαν μόλις φθάνει το 26,5%, σχεδόν 10 μονάδες πίσω από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, που συγκεντρώνει το 36,3%.

 

steinΗ καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες διερευνητικές συνομιλίες τους για το σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, έγινε σήμερα γνωστό από πηγές και των δύο πλευρών, ενώ στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε πως ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης μπορεί να πάρει ως τον Ιανουάριο. Οι συνομιλίες προγραμματίσθηκαν για τη 1 μ.μ. (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής. Από την πλευρά των συντηρητικών, η Άγγελα Μέρκελ θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας, στην οποία θα μετάσχουν ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU, το αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης –CDU– στη Βαυαρία) Χορστ Ζεεχόφερ και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU Φόλκερ Κάουντερ.

 

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.