Δελτίο Ειδήσεων 4/5/2013

Λίγο μετά τις 19:30 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροσκάφος που μετέφερε από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως. Το Φως που ελπίδα όλων σε ολόκληρη τη χώρα είναι να σκορπίσει υγεία, ευτυχία και ελπίδα.  Με τιμές αρχηγού κράτους, το Άγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου και μετά από μια σύντομη τελετή υποδοχής, θα αρχίσει το ταξίδι του για ολόκληρη την Ελλάδα. Με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, θα φτάσει στα πέρατα της Ορθοδοξίας για την Ανάσταση του Χριστού.  Στην Αθήνα οι ενορίες και οι ναοί της Αττικής θα πάρουν το Άγιο Φως από το Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα όπου ήδη βρίσκονται εκατοντάδες πιστοί.

 

Πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται από τις 15 Μαΐου εξαιτίας μιας σειράς ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν το 2011 και ανατρέπουν το σύστημα αμοιβών που καθόριζαν η εθνική και οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Η αρχή γίνεται από 45 κλαδικές συμβάσεις που έληξαν στις 14/02/2013 και στις 14 Μαΐου λήγει και η τρίμηνη μετενέργεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, που αν δεν υπογραφεί άλλη μέχρι τις 14 Μαΐου τότε από την επόμενη ημέρα οι τραπεζίτες δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να καταβάλουν όλα τα επιδόματα εκτός από τα 4 παραπάνω. Με άλλα λόγια, αν δεν υπογραφούν νέες συμβάσεις, τόσο οι τραπεζοϋπάλληλοι όσο και άλλοι μισθωτοί κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις ύψους 30-35%.

 

Ένα βήμα πριν την εισαγγελική εμπλοκή και έρευνα βρίσκεται η υπόθεση της «μαύρης τρύπας» στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται για τις παλιότερες ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη των «κηπουρών» τους και των «εκσυγχρονιστών» τους, ύστερα από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.Μάλιστα,  αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, αναμένεται ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος να ζητήσει τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας κάτι που θα σημάνει και την επίσημη έναρξη του «πράσινου εμφύλιου», με ότι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για το παρόν και το μέλλον του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη συνοχή ενδεχομένως της ίδιας της κυβερνητικής συμμαχίας.

 

Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομή την Πέμπτη ή την Παρασκευή στη Συρία με στόχο να πλήξει κτίριο όπου φυλάσσονταν εξοπλισμοί που προορίζονταν για το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, είπε αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί και μετέδωσαν αργά χθες τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η ισραηλινή επίθεση δεν φέρεται ωστόσο να είχε στόχο εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται χημικά όπλα, σύμφωνα με το CNN, που μετέδωσε επίσης ότι κατά την περίοδο στην οποία διεξήχθη η επιχείρηση, οι ΗΠΑ είχαν συγκεντρώσει πληροφορίες που έδειχναν ότι ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν πτήσεις πάνω από τον Λίβανο.

 

Τουλάχιστον 62 σοροί ανακαλύφθηκαν σήμερα σε ένα προάστιο της πόλης Μπανιάς, στην δυτική Συρία, που είχε υποστεί επίθεση την προηγουμένη από τις δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο πολλαπλασιασμός των ακροτήτων σχετίζεται με μια προσπάθεια εθνικής εκκαθάρισης εναντίον των σουνιτών σε αυτήν την περιοχή αλαουιτών, του δόγματος στο οποίο ανήκει η οικογένεια Άσαντ, απευθύνοντας έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει.

Αλέξανδρος Πήχας

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.