Δελτίο Ειδήσεων 9/5/2013

Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του πρώην υπουργού κ. Άκη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» πολιτικού χρήματος και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Μαζί με τον πρώην ισχυρό άνδρα του ΠΑΣΟΚ δικάζονται και άλλοι 18 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους η σύζυγός του κ. Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν και ο εξάδελφός του Ν. Ζήγρας. Η κόρη του και η πρώην σύζυγός του δεν παρέστησαν για δεύτερη φορά στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπήθηκαν μέσω των δικηγόρων τους. Το δικαστήριο καλείται σήμερα να αποφασίσει επί των ενστάσεων της υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων η εξάλειψη του αξιόποινου, λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε ένσταση περί εξάλειψης του αξιόποινου του αδικήματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αφού η κατηγορία της δωροδοκίας έχει παραγραφεί.

 

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ των παρατάξεων που συγκροτούν το προεδρείο της ΟΛΜΕ για το είδος και τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων που σκέπτονται να προχωρήσουν κατά την διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.  Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά παραμένουν για το εάν και με ποια μορφή θα πραγματοποιήσουν απεργία μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών οι καθηγητές. Αυτή την ώρα συνεχίζεται η έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ, με πιο πιθανή κατάληξη μια 48 απεργία για την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Μαΐου  ημέρα που ξεκινά η εξεταστική περίοδος. Η εικόνα παραμένει ρευστή, καθώς παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παρατάξεων τάσσονται υπέρ της απεργίας, διαφωνούν σε διαδικαστικά ζητήματα. Όλες οι παρατάξεις, πλην του ΠΑΜΕ, διατυπώνουν την ίδια θέση που είχαν και την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

 

Πέντε ελληνικά Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πατρών, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε επιστημονικές κατατάξεις, με βάση τα επιτεύγματα συγκεκριμένων Σχολών τους.Πιο συγκεκριμένα στο ΕΜΠ, το τμήμα Μηχανολογίας  βρίσκεται στην 25η θέση παγκοσμίως, ενώ αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του ΑΠΘ στα 200 καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε 10 κλάδους.

 

Ο βουλευτής Καρδίτσας, Παύλος Σιούφας από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με πληροφορίες κατάθεσε πρόταση νόμου για τη μείωση των αριθμών των βουλευτών από 300 σε 200, στην οποία  παράλληλα προβλέπεται και ασυμβίβαστο της βουλευτικής με την υπουργική ιδιότητα, κι αυτό χωρίς να υπάρξει αναθεώρηση του συντάγματος.Μάλιστα, στην πρόταση νόμου ο κ. Σιούφας ζητά να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργών και βουλευτών. Επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «όλες οι κυβερνήσεις είχαν για μέλη τους (Υπουργούς & Υφυπουργούς) κυρίως βουλευτές, κάτι που κατά την άποψή μου είναι απαράδεκτο, αφού γίνεται ανεπίτρεπτη μίξη της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, οι οποίες κατά το Σύνταγμα πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα η μία απ’ την άλλη.

 

Θετικά μηνύματα φθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών για το Eurogroup της Δευτέρας, αφού φαίνεται ότι η χώρα μας θα λάβει το πράσινο φως για τις δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου. Με αυτόν τον στόχο θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να υπογραφούν συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις, έτσι ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι στις 31 Μαΐου αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την έγκριση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (αντιστοιχεί στον έλεγχο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο), προσθέτοντας ότι η εκταμίευση του ποσού θα γίνει λίγες μέρες αργότερα. Ο κ. Ράις τόνισε ότι σημειώθηκε πρόοδος στην επίλυση των ολίγων εναπομεινάντων τεχνικών ζητημάτων, ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.

Αλέξανδρος Πήχας

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.