«Δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη»

Σε ισχύ έχει τεθεί πλέον η ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη». Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι καταναλωτές θα μπορούν να αποχωρούν από το κατάστημα χωρίς να πληρώσουν το λογαριασμό, αν δεν έχουν πάρει την απόδειξη παροχής της υπηρεσίας ή του εμπορεύματος. Μάλιστα, η συγκεκριμένη διάταξη θα αναγράφεται και στους καταλόγους των καταστημάτων.

Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στα εστιατόρια και αν επιτύχει, θα επεκταθεί σε γιατρούς, ταξιτζήδες και άλλους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών. Στόχος είναι να καταπολεμηθεί με αυτόν τον τρόπο η φοροδιαφυγή μέσω της άσκησης πίεσης από τους καταναλωτές προς τους επαγγελματίες.

Την ίδια ώρα την έντονη είναι η αντίδραση από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στο ενδεχόμενο να ισχύσει και για την αγορά εμπορευμάτων η προωθούμενη ρύθμιση. «Η κίνηση αυτή είναι παράνομη και πληρεί την αντικειμενική υπόσταση του ποινικού αδικήματος της κλοπής, οπότε ο καταναλωτής μπορεί να εμπλακεί σε περιπέτειες, τις οποίες και ο ίδιος προφανώς δεν επιθυμεί».

Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε αν η νέα αυτή διάταξη θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα ή θα είναι μια ευκαιρία για όσους επιθυμούν να «εκμεταλλευτούν» αυτήν την κατάσταση και να μείνουν μόνο στο «δεν πληρώνω».

Ειρήνη Κοτσώνη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.