Δεύτερο καλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας στον κόσμο… το Ηράκλειο!!

limani irakleiouΣτα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Έκθεσης κρουαζιέρας “Seatrade Med 2012” που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Μασσαλία, διοργανώθηκε ο 6ος διαγωνισμός για το “Λιμάνι της Χρονιάς 2012 (Port of the Year 2012)” από το διεθνές περιοδικό κρουαζιέρας “Seatrade insider”.

Αν και ο ανταγωνισμός ήταν εξαιρετικά μεγάλος, με πάνω από 70 συμμετοχές από όλο τον κόσμοτο Λιμάνι του Ηρακλείου απέσπασε το δεύτερο βραβείο. Την πρώτη θέση κατέλαβε το λιμάνι της Νέας Υόρκης, ενώ την τρίτη αυτό της ισπανικής πόλης Καρθαγένης στη Μούρθια.

Το λιμάνι του Ηρακλείου έκλεψε την παράσταση, και βρέθηκε στους 3 τελικούς διεκδικητές, ανάμεσα σε 70 λιμάνια, κυρίως εξαιτίας των καινοτομιών που εφάρμοσε το 2012, όσο και λόγω της πρωτοποριακής διαδικασίας του Home Port, που υλοποιεί σε συνεργασία με την μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στην Ευρώπη, Costa Crociere, και τον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου “Ν. Καζαντζάκης”.

Ανάμεσα στα σημεία που εντυπωσίασαν ήταν το παγκόσμιο ρεκόρ χρόνου στην μεταφορά των επιβατών από την στιγμή της προσγείωσης τους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου μέχρι το πλοίο, με όλες τις πιστοποιημένε διαδικασίες ασφαλείας, μέσα σε 15 μόλις λεπτά.

Αλλά και η ίδια η διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς για την οποία εφαρμόζονται ειδικά πρωτόκολλα που μειώνουν την ταλαιπωρία των επιβατών και την διάρκεια της. Επίσης αξιολογηθήκαν ιδιαίτερα οι νέες καινοτόμες υπηρεσίες για όλους τους επισκέπτες που σαν στόχο έχουν την επαύξηση της εμπειρίας τους.

Πιο συγκεκριμένα, αξιολογήθηκαν η νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, “Heraklion City Guide”, όπου για πρώτη φόρα ο επισκέπτης μπορεί να κατεβάσει δωρεάν έναν πλήρη οδηγό για να περιηγηθεί στην πόλη και να γνωρίσει την ιστορία της, την αγορά της και τα σημεία ενδιαφέροντος, καθώς και η καινοτόμα υπηρεσία “City info on Whells” όπου με ένα αυτοκινούμενο ηλεκτρικό όχημα πόλης δίδονται πληροφορίες στους διερχόμενους τουρίστες και λέγονται οι “ιστορίες και οι μύθοι της πόλης”, από τους αρχαίος Μινωίτες μέχρι τους Βενετούς.

Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τού Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, Γιάννης Μπρας, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να έχει θετικά νέα που όλοι να είναι υπερήφανοι. Με σκληρή δουλειά, στρατηγικό προγραμματισμό και μικρά στοχευμένα βήματα, τα καταφέραμε». Χαρακτηριστικό είναι ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου, δαπανήθηκαν 100.000 ευρώ, ενώ για το αντίστοιχο της Νέας Υόρκης 256 εκατομμύρια δολάρια.

Η δεύτερη συνεχόμενη επιτυχία για τη χώρα μας, μετά την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης στους 20 καλύτερους προορισμούς για το 2013 απ το National Geographic, αποδεικνύει πως η χώρα μας έχει όλα τα εφόδια για την έξοδο από την κρίση με δημιουργικό τρόπο και με καινοτόμες ιδέες, που άλλωστε το ελληνικό επιχειρηματικό και πολιτισμικό δαιμόνιο πάντοτε διέθετε.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.