Διαπραγματεύσεις χωρίς αντίκρυσμα…

Με κοινή διαπραγματευτική γραμμή προσήλθαν στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας οι ηγέτες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Πιο συγκεκριμένα, τέθηκαν σε νέα βάση ορισμένα δεδομένα, αφού όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, η κυβέρνηση οφείλει να θωρακίσει  όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα, αλλά και την πραγματική οικονομία με μέτρα ενίσχυσης  των αδύναμων τάξεων.

Όμως στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εμφανίζονται μερικές εκκρεμότητες. Η πρώτη είναι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, καθώς όταν αποφασίστηκε αυτό ως προσωρινό και έκτακτο μέτρο επέφερε έσοδα  2 δις και γι΄αυτό θα αντικατασταθεί από  ενιαίο φόρο ακινήτων που θα πληρώνεται στις εφορίες. Ο μηχανισμός είσπραξης αυτού το Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, που θα είναι προοδευτικός,  θα είναι για το 2013 η ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, με τις ισχύουσες ρυθμίσεις. Μάλιστα, το 2014 θα μεταφερθεί όλο αυτό, στην πλήρη και ολοκληρωμένη του μορφή, στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, στις Εφορίες

Βέβαια όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά ακόμη και με την πιθανή νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και τις γερμανικές εκλογές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά  ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ενώ απορρίπτει, ταυτόχρονα, περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις, πράγμα που αποτελεί κόκκινο πανί για την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις.

Παρ όλες τις πληροφορίες, όμως τίποτα δεν θεωρείται σίγουρο , καθώς όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά   μετά την απογευματινή συνάντηση της τρόικας με τον Υπουργό οικονομικών, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό, τις τράπεζες και όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Αλέξανδρος Πήχας

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.