Διατροφικό σκάνδαλο στη Βρετανία

Ένα διατροφικό σκάνδαλο που μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις έχει ξεσπάσει στη Βρετανία. Οι καταναλωτές ενημερώθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία ελέγχου τροφίμων  της χώρας να μην καταναλώνουν λαζάνια με κρέας συγκεκριμένης εταιρείας, διότι είχε χρησιμοποιηθεί κρέας αλόγου. Παράλληλα, διέταξε όλες τις εταιρίες να ελέγξουν τα προϊόντα με επεξεργασμένο βοδινό κρέας και να παραδώσουν τα πορίσματα τους μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Το σκάνδαλο ξέσπασε στην Ιρλανδία και στη Βρετανία πριν απο μερικές εβδομάδες, οπότε αποσύρθηκαν εκατομμύρια κατεψυγμένα μπιφτέκια από τα ράφια σούπερ μαρκετ, ενώ φέρονται ότι εμπλέκονται επίσης εταιρείες παραγωγής κατεψυγμένων τροφίμων.  Οι αρχές, ανακοίνωσαν πως αποσύρονται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ κατεψυγμένα προϊόντα και συγκεκριμένα λαζάνια της εταιρείας Findus, μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο, ο οποίος έδειξε ότι περιείχαν κρέας αλόγου σε ποσοστό από 60 – 100%, καθώς και της καρκινογόνου ουσίας φενιλβουλταζόνης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται ως αναλγητικό στα άλογα. Ανάλογα περιστατικά εξετάζονται και σε άλλες χώρες τις κεντρικής Ευρώπης, όπως η  Γαλλία και η Πολωνία.

Την ίδια ώρα πάντως, το πρωθυπουργικό γραφείο της Αγγλίας, διαβεβαιώνει πως η υγεία των καταναλωτών δεν απειλείται καθώς και ότι διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση και έρευνα για την πιθανή εμπλοκή οργανωμένου σχεδίου για το εν λόγω διατροφικό έγκλημα.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.