Διοργανώνεται και φέτος η «Θερινή Ακαδημία Πολιτισμού» – Παρουσίαση του προγράμματος

Η «Πολιτεία Πολιτισμού» διοργανώνει το καλοκαίρι του 2014 τη 2η «Θερινή Ακαδημία Πολιτισμού» στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. Η Ακαδημία θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2014 στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, οι οποίες παραχωρούνται ως ευγενική χορηγία.

akadimia politismou1Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Τέχνης «Αυλαία» γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα αυτής αλλά και οι επιδιώξεις και οι στόχοι που έχουν οι διοργανωτές της.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με μια μουσική σύμπραξη τσέλου και κιθάρας από τις Δήμητρα Κουγιουμτζίδου και Βίκη Χατζηαναγνώστου, από τη Συμφωνική Ορχήστρα Jazz Βορ. Ελλάδος.

Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος κ. Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου μιλώντας ως επαγγελματίας αλλά και ως μητέρα αναγνώρισε την αξία  του πολιτισμού για τα παιδιά προκειμένου να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για να αντιμετωπίσουν με έναν ελληνικό τρόπο όλα αυτά που έπονται, ιδιαίτερα, όπως τόνισε, στη σημερινή εποχή που ακόμη και οι βασικές τους ανάγκες πολλές φορές είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν.

Χαιρετισμό απεύθυναν οι κ. Θεόδωρος Καράογλου, Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Γεώργιος Καρατάσιος, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι δεσμεύτηκαν για την πλήρη στήριξή τους ο καθένας από την πλευρά του ως προς τη «Θερινή Ακαδημία Πολιτισμού» και τις ανάγκες της.

akadimia politismou1Με τη σειρά της η Πρόεδρος της Μ.Κ.Ε. «Πολιτεία Πολιτισμού», κ. Πέπη Ανσουριάν αναφέρθηκε στη νομική μορφή της «Πολιτείας Πολιτισμού» αλλά και στις δράσεις της. Όπως μας ενημέρωσε: «Σκοπός της “Πολιτείας Πολιτισμού” είναι να προάγει την ανάπτυξη πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων, τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τον εθελοντισμό, την οργάνωση εκδηλώσεων καθώς και τη χορήγηση υποτροφιών με βάση οικονομικά αλλά και καλλιτεχνικά κριτήρια. Με λίγα λόγια ο χαρακτήρας της είναι αμιγώς πολιτιστικός, αλλά και εκπαιδευτικός, ενημερωτικός, αθλητικός, οικολογικός, τουριστικός, καλλιτεχνικός και περιβαλλοντολογικός.

Σε ό,τι αφορά στη “Θερινή Ακαδημία Πολιτισμού”, είναι η ιδανική ευκαιρία για παιδιά και νέους να κάνουν ένα αλλιώτικο ταξίδι διακοπών, συνδυάζοντας τη διασκέδαση με την καλλιτεχνική μάθηση και δημιουργία. Στόχοι της Ακαδημίας είναι η εισαγωγή και η εκπαίδευση στην έννοια των τεχνών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Μια ομάδα από καταξιωμένους καλλιτέχνες και εκπαιδευτές θα  δώσουν την ευκαιρία σε παιδιά από 4 ετών και άνω, νέους και όχι μόνο, να μάθουν,  να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν το ταλέντο τους σε όλες τις βασικές μορφές των τεχνών. Βαθύτερη ανάγκη να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τις τέχνες μέσα από ένα δρόμο κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Η Ακαδημία απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους τόσο σε αρχάριους όσο και με σχετική εμπειρία, καθώς και σε εξαιρετικά ταλέντα. Παρά το γεγονός ότι η Θερινή Ακαδημία ξεκινά περί τα τέλη Αυγούστου, οι παράλληλες εκδηλώσεις της ξεκινούν από αυτό το μήνα και θα ολοκληρωθούν στα μέσα του Σεπτέμβρη.»

akadimia politismouΤο λόγο πήρε και η διευθύντρια του «Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης», κ. Έμυ Φουντά. «Σε μια εποχή κρίσης θεσμών και αξιών ανταποκρινόμαστε σε αυτή την πολυσήμαντη και ξεχωριστή πρωτοβουλία των νέων ανθρώπων της Πολιτείας Πολιτισμού στηρίζοντας για 2η συνεχή χρονιά την Ακαδημία Πολιτισμού, παραδίδοντας εξολοκλήρου τις εγκαταστάσεις μας για τη λειτουργία της.»

Αναλυτικά το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις της Θερινής Ακαδημίας Πολιτισμού ανακοίνωσε ο Σολίστ καθηγητής Συγκριτικής Μουσικολογίας και Μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Jazz Βορ. Ελλάδος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Θερινής Ακαδημίας Πολιτισμού κ. Μιχάλης Χατζηαναστασίου.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει:

Α. ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.

1. Παγκόσμια ημέρα Jazz μουσικής  (Στο Κέντρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) στις 30/04/2014

2. Pop – Rock Concert (Θέατρο Κήπου Θες/νίκης) στις 05/06/2014

3. Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Jazz Βορείου Ελλάδος & Friends (Θέατρο Αυλαία) στις 16/06/2014.

4. Α΄ Πανελλήνιος Μουσικός Διαγωνισμός Εκτέλεσης & Αυτοσχεδιασμού (Θέατρο Αυλαία) στις 30/06/2014 & 01/07/2014.

5. Φιλανθρωπικό Gala Καλλιτεχνών – Τραγουδιστών Θες/νίκης (Συναυλιακός χώρος στο Κυβερνείο Ν. Κρήνης) στις 07/09/2014.

Β. ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Δυο Θεατρικές παραστάσεις , με την επιμέλεια κ την οργάνωση της Ανώτερης  Δραματικής Σχολής «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ» και του Θεάτρου «ΑΥΛΑΙΑ».

Προτείνονται η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ» και η  «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», του Ευριπίδη.

Γ. ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗ “TETTIX ART GALLERY” (Διαλέττη 3 έναντι ΧΑΝΘ  Θεσσαλονίκη) , από 05/04/2014 έως 20/04/2014

Η Πολιτεία Πολιτισμού,  διοργανώνει  μια διαφορετική έκθεση ζωγραφικής που αποτελείται από ένα σύνολο χρωματικής σχεδιαστικής επικοινωνίας από έργο σε έργο. Tα μέσα που χρησιμοποιούνται  είναι το σχέδιο, η ζωγραφική, το installationκαι το video art. Σ’ αυτή την έκθεση θα παρουσιαστούν έργα των φοιτητών. και αποφοίτων της σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ και συγκεκριμένα των: Αμανατίδου Μαρία, Αμοιρίδου Χαρούλα, Αλβανού Μαρία, Δεληγιάννη Άννα – Μαρία , Κεσίδου Φανή, Μαραγκού Κωνσταντίνα, Στατήρη Λυδία και Τσόλη Αγγελική

Δ.  ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΟΡΟΥ

Παράσταση μοντέρνου ή κλασσικού χορού από την Θεατρική Ομάδα, «ΤΕΡΨΙΧΟΡΟΥΣ»

Και έπεται συνέχεια, καθώς αυτές συνεχίζουν προγραμματίζονται ακόμη και αυτή τη στιγμή.

Οι θεματικές ενότητες που θα διδαχθούν στην 2η Θερινή Ακαδημία Πολιτισμού είναι: θέατρο, χορός, μουσική, τραγούδι, εικαστικά, φωτογραφία-βίντεο, δημιουργική γραφή, γκράφιτι, τέχνες και τεχνολογία και κατασκευές.

Ενώ τα αθλήματα που έχουν οριστεί για φέτος είναι: ιππασία, τέννις, kundo, Μπαντμιντον, Βόλεϊ, Μπάσκετ και ποδόσφαιρο.

zoe

 

 

 

Ζωή Καρασουλτάνη
zoi.roadstory@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.