Δολοφονία λόγω… άρνησης γάμου

Σοκ έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα η νέα αποκάλυψη για βασανισμό και κακοποίηση γυναικών στο Αφγανιστάν. Η νέα αυτή επίθεση έγινε μερικές μέρες πριν την ψήφιση μέτρων από το αμερικανικό Κογκρέσο για την προστασία της γενετήσιας φύσης τω γυναικών από βιασμούς καθώς και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο Αφγανιστάν, μετά την απομάκρυνση του αμερικανικού στρατού.

Το περιστατικό αυτή τη φορά είχε τραγική κατάληξη, αφού δύο άντρες δολοφόνησαν ένα 14χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την άρνηση της κοπέλας και της οικογένειάς της στην πρόταση γάμου που της είχε κάνει ο ένας από τους δύο δράστες. Η επίθεση, έγινε γρήγορα γνωστή στη Διεθνή Αμνηστία, που με τη σειρά της ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς για τις εξελίξεις στην περιοχή. Οι δύο δράστες όπως είναι φυσικό, συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση και μάλιστα με σχέδιο.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου καθώς και αυτές για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, αλλά για φαινόμενο που μαστίζει τις τελευταίες δεκαετίες τις χώρες της Ανατολής. Η μόνη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι πλέον η διεθνής κοινότητα πληροφορείται αυτά τα γεγονότα.

Η ανθρώπινη ζωή και η προστασία της, έχει γίνει στις προηγμένες χώρες – θεωρητικά τουλάχιστον – αντιληπτή ήδη από τον 18ο αιώνα κι επισημοποιήθηκε με τη διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με την πάροδο των αιώνων έγιναν βελτιώσεις στο συγκεκριμένο κείμενο που προσαρμόστηκε με αυτό τον τρόπο στα ιστορικοπολιτιστικά πλαίσια της κάθε εποχής. Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, κρίνεται επιτακτική η δράση για την πάταξη τέτοιων ή παρόμοιων φαινομένων που βλάπτουν την ανθρώπινη υπόσταση. Μήπως, όμως, πρέπει η δράση να επεκταθεί και στον «πολιτισμένο» υπόλοιπο κόσμο;

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.