Δραματικές οι εξελίξεις στην Κύπρο

Συνεχίζονται οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, με τις τράπεζες να μην ανοίγουν ούτε και σήμερα, ενώ παράλληλα μένει το όριο αναλήψεων στα 100 ευρώ την ημέρα σ’ όλα τα υποκαταστήματα της Κύπρου.

Με την Λαϊκή να αποτελεί πλέον παρελθόν και την τράπεζα Κύπρου να επωμίζεται όλο το βάρος των χρεών μαζί με το κούρεμα στην Κύπρο ξεκινάει μια περίοδος αβεβαιότητας. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την ανάληψη της Λαϊκής τράπεζας από την Πειραιώς. Έτσι, ο τραπεζικός τομέας, η βαριά βιομηχανία της χώρας, έχει πληγεί ανεπανόρθωτο πλήγμα και ο μεγάλος φόβος πλέον είναι η φυγή των κεφαλαίων στο εξωτερικό, αφού εκφράζονται φόβοι για ανάληψη 10 δισ ευρώ σε μία ημέρα, με το άνοιγμα των τραπεζών.

Βέβαια, εάν και πάλι θα υπάρχει όριο αναλήψεων και εάν θα υπάρξει πάγωμα μεταφοράς των τραπεζικών κεφαλαίων, ενώ και τα δύο ενδεχόμενα θα πρέπει να θεωρούνται υπό τις συνθήκες που υπάρχουν στο νησί δεδομένα.

Στην Κύπρο  όμως απ’ την άλλη υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, καθώς χαρακτηριστικό είναι πως σταδιακά το όριο αναλήψεων έπεσε από τα 500 στα 260 ευρώ και ύστερα από το απόγευμα της Κυριακής λίγο πριν την έναρξη του eurogroup στα 100 ευρώ. Την ώρα όμως  που η κυπριακή κυβέρνηση έκανε διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους δανειστές της για να γλιτώσει την άτακτη χρεοκοπία, κάποιοι βρήκαν κόλπο να βγάλουν τα λεφτά τους από τις κυπριακές τράπεζες –που παρέμεναν κλειστές- και να «σώσουν» τις καταθέσεις τους από το κούρεμα. Μεγαλοκαταθέτες, έκαναν αναλήψεις από υποκαταστήματα του εξωτερικού και μεταφορές κεφαλαίων προφασιζόμενοι ότι τα ήθελαν για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών αποκαλύπτει το Reuters.

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι ανήσυχη και δηλώνει πως θα διερευνηθούν όλες οι ευθύνες για την κατάσταση της χώρας. Βέβαια, μέσω αυτής της συμφωνίας ξεπερνιέται οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου και αποτρέπονται οι τραγικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία. Παράλληλα αναμένεται να  σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας και διασφαλίστηκε η πλήρης  κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. Με τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με το υγιές μέρος της Λαϊκής Τράπεζας δημιουργείται μια ισχυρή τράπεζα ικανή να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταθετών και της εθνικής οικονομίας.

Αλέξανδρος Πήχας

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.