Δυσαρέσκεια ΗΠΑ για τη στάση της Βολιβίας

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της κυβέρνησης της Βολιβίας να απελάσει από τη χώρα την αμερικανική υπηρεσία για την διεθνή ανάπτυξη USAID, διαψεύδοντας ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες που της απηύθυνε ο πρόεδρος Έβο Μοράλες ότι αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

Ο Μοράλες ανακοίνωσετην αποπομπή από τη Βολιβία της αμερικανικής υπηρεσίας στη διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η USAID βρίσκεται στη Βολιβία από το 1964 «για πολιτικούς λόγους κι όχι για κοινωνικούς σκοπούς» επεσήμανε ο πρόεδρος. Η USAID κι άλλες θεσμικά όργανα που συνδέονται με την αμερικανική πρεσβεία στη Λα Πας «συνωμοτούν κατά του λαού και κυρίως κατά της εθνικής κυβέρνησης», επέμεινε ο Μοράλες.

«Ποτέ πιά USAID, που χειραγωγεί, που χρησιμοποιεί τους αδελφούς ηγέτες, που χρησιμοποιεί τους συντρόφους της βάσης μοιράζοντάς τους ελεημοσύνη», τόνισε. Ο Μοράλες στην ομιλία του ξιφούλκησε κατά του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ο οποίος τον Απρίλιο είχε δηλώσει ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι η «πίσω αυλή» των ΗΠΑ. Η απέλαση της USAID αποτελεί «ένα μέτρο προστασίας κατά του μηνύματος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας», διεμήνυσε ο Μοράλες.

«Η αμερικανική κυβέρνηση λυπάται βαθύτατα για την απόφαση της βολιβιανής κυβέρνησης να εκδιώξει την αμερικανική υπηρεσία. Εμείς απορρίπτουμε τις κατηγορίες. Αντικείμενο της USAID από το 1964 είναι να βοηθήσει την κυβέρνηση της Βολιβίας και να βελτιώσει την καθημερινή ζωή του πληθυσμού της», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Πάτρικ Βέντρελ.

Ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εάν το υπουργείο του, στο οποίο ανήκει η USAID, έχει ενημερωθεί επίσημα για την αποπομπή της από τη Βολιβία. Μετά μία πενταετία προσπαθειών για την εξομάλυνση των, τεταμένων, σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, «η απόφαση αυτή αποτελεί μία επιπλέον απόδειξη πως η κυβέρνηση της Βολιβίας δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτήν την οπτική γωνία», πρόσθεσε ο Βεντρέλ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.