Είδος προς εξαφάνιση τα λιοντάρια;

Ο κύκλος της ζωής στην Αφρική, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, έχει αρχίσει να αλλάζει, καθώς ο πληθυσμός των λιονταριών που διαβιούν στην ήπειρο μειώνεται διαρκώς. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε πως τα λιοντάρια οδηγούνται με ταχείς ρυθμούς σε εξαφάνιση εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού στην περιοχή, καθώς και λόγω της μαζικής εκμετάλλευσης της αφρικανικής γης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών, ο πληθυσμός τους μειώθηκε περίπου κατά 50%, με αποτέλεσμα σήμερα παγκοσμίως να υπάρχουν λιγότερα από 35.000 λιοντάρια.

Οι ερευνητές για να κατανοήσουν ευκολότερα και ακριβέστερα αυτές τις αλλαγές, χρησιμοποίησαν της υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες που τους παρέχει η υπηρεσία Google Earth. Ανέλυσαν την πυκνότητα του ανθρώπινου πληθυσμού στις σαβάνες, δηλαδή εκείνες τις περιοχές που αποτελούν τις εκ φύσεως «κατοικίες» του λιονταριού. Ανακαλύφθηκε, λοιπόν, από στην Αφρική υπάρχουν 67 περιοχές που είναι κατάλληλες για τη διαβίωση του συγκεκριμένου είδους, αλλά διαπιστώθηκε ότι 15 από αυτούς τους βιότοπους μπορούν να φιλοξενήσουν μονάχα 500 λιοντάρια.

Μετά από αυτήν την ανακάλυψη, ανακοινώθηκε πως τα αφρικανικά λιοντάρια σχεδιάζεται να ενταχθούν στη λίστα με τα είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Αξίζει να επισημανθεί, ότι το κυνήγι λιονταριών έχει αυξηθεί πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα, με απώτερο σκοπό την εκμετάλλευση της «πλούσιας» χαίτης των ζώων αυτών. Όμως, με την πιθανολογούμενη ένταξη τους στα προστατευόμενα είδη, δε θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα χρήσης τμημάτων από το σώμα τους. Συνεπώς, πολλοί κυνηγοί δε θα έχουν πια κίνητρο να ταξιδέψουν στην Αφρική και να κυνηγήσουν «μεγάλες γάτες», με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία κάποια ελπίδα για την επιβίωση αυτού του είδους που αποτελεί το «βασιλιά» της άγριας φύσης.

Ανδρέας Σταύρου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.