«Ελεύθερη πτώση» για τρεις…

Την ίδια ώρα που στην Ευρώπη δινόταν σκληρή μάχη, με διαρκείς διαπραγματεύσεις στο έκτακτο Eurogroup, στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε μια ακόμη δημοσκόπηση  της Pulse για την εφημερίδα «6 Ημέρες» όπου αποτυπώθηκε για άλλη μια φορά η γενικευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών από την κυβερνητική πολιτική.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 26% ακολουθούμενος από τη ΝΔ με 21,5%. Τρίτο κόμμα είναι Χρυσή Αυγή με 13,5% και έπονται ΑΝ.ΕΛΛ με 7.5% , ΠΑΣΟΚ με 6,5% και ΔΗ.ΜΑΡ με 4%. Χαρακτηριστική βέβαια είναι και  η αδιευκρίνιστη ψήφος που αγγίζει το 19%.

Αυτή η δημοσκόπηση, καθώς και οι άλλες που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες , είναι ενδεικτική των τάσεων  που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Αναδεικνύεται αρχικά η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ που φαντάζει τη δεδομένη χρονική στιγμή ως η μοναδική ελπίδα για λύση στα δύσκολα προβλήματα και στην ύφεση που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Οι μέχρι τώρα πολιτικές πρακτικές της τρικομματικής κυβέρνησης, δηλαδή η λήψη νέων σκληρών μέτρων που θεωρούνται, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους εταίρους, βασική προϋπόθεση για τη λήψη της πολυπόθητης δόσης, πλήττονται περισσότερο. Σχεδόν δέκα μονάδες κάτω από το ποσοστό που κατέγραψε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου εμφανίζεται πλέον στις νέες δημοσκοπήσεις η ΝΔ, ενώ ανάλογη είναι η πτώση που αποτυπώνεται για όλα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η αποσάρθρωση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται και η δημοσκοπική κατρακύλα δεν έχει σταματημό. Η ηγεσία του τη δεδομένη στιγμή δεν μοιάζει ικανή να ανατρέψει το κλίμα και να ανεβάσει τα ποσοστά του. Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τα λάθη της κυβερνητικής  πολιτικής  επί Γ.Παπανδρέου και τα περίφημα μνημόνια Ι και ΙΙ. Φαίνεται πως έχει χαθεί η ιδεολογία στο κόμμα, κι αυτό γίνεται έκδηλο από τις συνεχόμενες αποχωρήσεις απ’ το κόμμα.

Παράλληλα με αυτά, ο τρίτος εταίρος, η ΔΗ.ΜΑΡ χάνει σχεδόν το μισό εκλογικό της ποσοστό και πλέον αν συνεχιστεί αυτό κινδυνεύει να μείνει εκτός Κοινοβουλίου και πληρώνει με αυτό τον τρόπο την συμμετοχή της στην Κυβέρνηση.

Εντυπωσιακή είναι, απ’ την  άλλη, η άνοδος της Χ.Α. Το κόμμα της αντιπολίτευσης εδραιώνει τη δυναμική του στην κοινωνία εκμεταλλευόμενο την αγανάκτηση των πολιτών και χρησιμοποιώντας πρακτικές που δε θυμίζουν δημοκρατικό κόμμα κατορθώνει να κερδίσει διψήφια ποσοστά.

Κοντά στα εκλογικά τους ποσοστά βρίσκονται ΑΝ.ΕΛΛ και ΚΚΕ ,οι οποίοι μένοντας σταθεροί στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις δεν χάνουν ποσοστά…δεν ευνοούνται όμως και από την ελεύθερη πτώση των ποσοστών των τριών κομμάτων της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, μεγάλη πτώση καταγράφεται στη δημοτικότητα των τριών πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην συγκυβέρνηση. Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με 26% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 23,5%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 47%.

Τέλος χαρακτηριστική είναι η αντίληψη που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία καθώς 7 στους 10 απαντούν ότι η κυβέρνηση δεν θέλησε και δεν διαπραγματεύτηκε καθόλου τα νέα μέτρα…  Θα περιμένουμε με περιέργεια τις επόμενες δημοσκοπήσεις!

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.