Επίθεση αράχνης από… το παρελθόν

Ερευνητές  ανακάλυψαν πρόσφατα  μέσα σε ένα κεχριμπάρι,  “σκηνή” από την εποχή των δεινοσαύρων, κατά την οποία μια αράχνη επιτίθεται σε σφήκα που παγιδεύτηκε στον ιστό της. Το εν λόγω πέτρωμα  βρέθηκε σε ορυχείο της Βιρμανίας και η “ηλικία” του υπολογίζεται στα 97 – 110 εκατ. έτη.

Το κομμάτι αυτό του κεχριμπαριού, το οποίο περιέχει 15 τμήματα του ιστού της αράχνης, παρέχει την πρώτη απόδειξη τέτοιου είδους επίθεσης, σύμφωνα με τους ερευνητές και παρότι υπάρχουν κι άλλα ευρήματα παγιδευμένων εντόμων σε απολιθώματα, δεν έχει ξαναβρεθεί αράχνη να επιτίθεται στο θήραμά της.

“Αυτή η νεαρή αράχνη επρόκειτο να γευματίσει μια μικρή σφήγκα που πιάστηκε στον ιστό της, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να το κάνει. Η σφήκα την παρατηρούσε ακριβώς σα να πρόκειται να δεχθεί επίθεση από αυτή, όταν ένα δένδρο έπεσε και καταπλάκωσε τα δύο έντομα ”, αναφέρει σε δήλωσή του ο George Poinar, καθηγητής ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Στο απολίθωμα περιλαμβάνεται ολόκληρο το σώμα του επίδοξου θύτη, και η θέση – στάση του αποτελεί την πρωϊμότερη ένδειξη κοινωνικής συμπεριφοράς από αραχνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.