Επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Άγκυρα

Μετά την επιτυχημένη επίσκεψη στην Εσθονία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και τις υπό υπογραφή διακρατικές συμφωνίες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα μεταβεί την Παρασκευή στην Άγκυρα, με σκοπό να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογο του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η συνάντηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο χωρών καθώς και χάριν ανταπόδοσης της αντίστοιχης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο. Στην εν λόγω συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου  Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, που θα γίνει στις 5 Μαρτίου στη γείτονα χώρα.

Ψηλά στην ατζέντα  φαίνεται να συντηρεί η Άγκυρα τα σενάρια περί ύπαρξης στην Ελλάδα «στρατοπέδων εκπαίδευσης Κούρδων τρομοκρατών». Πιο συγκεκριμένα, για άλλη μια φορά γίνεται αναφορά σε «στρατόπεδα» στο Λαύριο, στην Κινέττα και σε Ωρωπό και Δήλεσι, ενώ επισημαίνεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ζητήσει πιο αποφασιστικές κινήσεις από την Αθήνα στα αιτήματα έκδοσης που υποβάλλει η Άγκυρα. Πέραν του θέματος αυτού, τίθεται ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και αναγνώρισης δικαιωμάτων της στη βάση αμοιβαιότητας με την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία. Τέλος, η Άγκυρα εμφανίζεται να επιμένει στο ζήτημα κατασκευής τεμένους στην Αθήνα.

Από την άλλη η ελληνική πλευρά θέτει ως βάση των συνομιλιών την παραβίαση των εγχώριων υδάτινων συνόρων καθώς και των αντίστοιχων στον εναέριο τομέα. Παράλληλα, σημαντική θέση στην ελληνική ατζέντα κατέχει η παράνομη μετανάστευση, που κατά κύριο όγκο στην Ελλάδα προέρχεται από την Τουρκία. Ο Έλληνας υπουργός, ακόμη θα προετοιμάσει το έδαφος για γόνιμη συζήτηση πάνω στο κυπριακό καθώς και πάνω σε θέματα ανταλλαγής πολιτιστικών στοιχείων ανάμεσα στις δύο χώρες. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει σε καλό κλίμα, ενώ στη συνάντηση του Μαρτίου, προβλέπεται να συζητηθεί και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Αλέξανδρος Πήχας

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.