Επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ με προσδοκίες

580f601165df29ab1ae21b57265c5e01_XLΓια τις ΗΠΑ αναμένεται να αναχωρήσει αύριο Σάββατο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο δεύτερο ταξίδι του μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Ο πρωθυπουργός θα παραμείνει για έξι ημέρες στις ΗΠΑ και θα μοιράσει την διαμονή του μεταξύ Νέας Υόρκης και Ουάσινγκτον.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα γίνει εν όψει της Συνόδου του ΟΗΕ.  Ο βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να φέρει στην Ελλάδα επενδυτές.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης: «Ο πρωθυπουργός έχει προτάξει το θέμα των επενδύσεων ως δική του προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας μεταβαίνει και πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια».

Ο κ. Σαμαράς κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ θα συναντηθεί και με τη Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη μέρα και ώρα.

Στο επίκεντρο ζητήματα γεωστρατηγικής

Ο Αντώνης Σαμαράς στη δεύτερη επίσκεψη του στη «μεγάλη δύναμη», αναμένεται να δώσει ιδιαίτερο βάρος σε ζητήματα γεωστρατηγικής, καθώς επιθυμεί η Ελλάδα να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή.

Για το λόγο αυτό θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και θα συζητήσουν για εθνικά θέματα αλλά και την οικονομία.

Είναι άξιο αναφοράς μάλιστα, πως την επίσκεψη στις ΗΠΑ, ακολουθεί αυτή στο Ισραήλ, όπου θα συγκληθεί το Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών προκειμένου να επικυρώσει οκτώ συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Α. Σαμαράς δίνει μεγάλο βάρος στο ρόλο του αμερικανοεβραϊκού λόμπι στο κομμάτι των επενδύσεων στη χώρα, ενώ πρόκειται να δει στη Νέα Υόρκη και τον Ντέιβιντ Χάρις, πρόεδρο της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής με τον οποίο έχει μακροχρόνιους δεσμούς, με τις εβραϊκές οργανώσεις πάντως να ζητούν επιτακτικά σκληρότερα μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής αλλά και κατάργηση της.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και η ομιλία του στο φημισμένο Ινστιτούτο Πίτερσον, στο οποίο αναμένεται να επισημάνει ο πρωθυπουργός το όραμα του για τη «νέα Ελλάδα» και το ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο. Το παρόν πάντως, αναμένεται να δώσει και σε πρωτοβουλία του Hellenic Initiative, όπου θα βραβευθούν επιχειρηματίες.

Πηγή:newsbomb.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.