Επετεύχθη τελικά συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup

Μετά από μια συνεδρίαση θρίλερ του Eurogroup που διήρκεσε σχεδόν 11 ώρες το αδιέξοδο στο οποίο είχαν υποπέσει οι συνομιλίες ξεπεράστηκε με την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής πλευράς.

Το μέλλον της χώρας και η παραμονή της στο ευρώ, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατούσε πριν την έναρξη της συνεδρίασης, είχαν τεθεί εν αμφιβόλω καθώς η πρόταση του ΔΝΤ για γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί εκ νέου βιώσιμο προσέκρουε στην άρνηση της Γερμανίας και της ΕΚΤ.

Το μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο πλευρών ήταν σκληρό καθώς κανένας απ΄τους δύο δεν έδειχνε διάθεση να απομακρυνθεί από τις θέσεις του. Παρ’ όλα αυτά όμως οι αμοιβαίες υποχωρήσεις έγιναν και δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αποχωρώντας από την αίθουσα ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε οι Κριστίν Λαγκάρντ,Όλι Ρεν και Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η άμεση καταβολή 31,5 δισεκατομμυρίων προς της Ελλάδα στις 13 Δεκεμβρίου .Τα υπόλοιπα 10 δισεκατομμύρια θα καταβληθούν σε τρεις δόσεις τον Ιανουάριο,τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2013.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν το ελληνικό χρέος πρόκειται να καταστεί βιώσιμο σε βάθος δεκαετίας.Οι πρωτοβουλίες που αποφασίστηκαν στην συνδιάσκεψη του Eurogroup αναμένεται να φέρουν το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και στο 110% το 2022.

Στην συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του  Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ δήλωσε: «Ηταν μια δύσκολη για όλους απόφαση. Πρώτα για την Ελλάδα. Συγχαίρω την κυβέρνηση. Συγχαίρω το ελληνικό κοινοβούλιο». Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν τόνισε: «Στην απόφαση υπάρχει αναφορά στη μείωση του χρέους για την Ελλάδα. Υπάρχει μείωση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης. Υπάρχει η δέσμευση των χωρών της ευρωζώνης σχετικά με την ελάφρυνση των επιτοκίων. Τρίτον οι χώρες της ευρωζώνης συμφώνησαν να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης. Πχ κοινή χρηματοδότηση προγραμμάτων, εφόσον παραστεί ανάγκη.Η σημερινή συμφωνία απομακρύνει την αβεβαιότητα για την Ελλάδα». Τέλος η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι: «Το ΔΝΤ ήθελε να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Έγινε φανερό ότι η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει. Το δεύτερο που ήθελε το ΔΝΤ, ήταν οι εταίροι να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το χρέος να είναι βιώσιμο».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.