Επιστρέφει η τρόικα με νέες απαιτήσεις

Μετά από τις διαπραγματεύσεις του προηγούμενου μήνα της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα που κατέληξαν σε αδιέξοδο, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στη χώρα στα μέσα της εβδομάδας για να κλειδώσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη νέα δόση.

Έτσι, για την κυβέρνηση, αν και η επόμενη δόση μοιάζει διασφαλισμένη, υπάρχει ένα στοίχημα με επτά σκέλη, καθώς θα πρέπει να συμφωνηθούν σημαντικά ζητήματα, που αφορούν τις απολύσεις στο Δημόσιο, τον ΦΠΑ ενώ μεγαλύτερο αγκάθι αποτελούν  οι άμεσες  απολύσεις επίορκων υπαλλήλων και η μαύρη τρύπα στα έσοδα που σε συνδυασμό με την ύφεση που θα κυμανθεί από 4,5% ή και ως 5% με βάση τις νέες προβλέψεις.

Πιο ειδικά, πρόκειται για 12.500 υπαλλήλους που θα βγουν εκτός Δημοσίου ως τον Ιούνιο και για τους επόμενους 12 μήνες θα αμείβονται με το 75% του μισθού τους. Όλοι αυτοί θα προκύψουν από επίορκους υπαλλήλους των  υπουργείων, από τους οργανισμούς που καταργούνται, από τις συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων καθώς και μετά τα νέα οργανογράμματα της γενικής διοίκησης, κυρίως από τους ΟΤΑ.

Παράλληλα η τρόικα έχει σοβαρές ενστάσεις ακόμη και στον αριθμό των δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, πάντα σε ότι αφορά στην πορεία των εσόδων, ενώ θέτουν βέτο τόσο στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όσο και στη μείωση του φόρου στα καύσιμα. Ακόμη σε ό,τι αφορά στις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων προς τις τράπεζες οι τρόικα είναι αμετάπειστη και θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο θα πέσουν έξω τα νούμερα του προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα, στην προσεχή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προκρίνει συγκεκριμένες  προτάσεις που  συνοδεύονται και από όρους και προϋποθέσεις , ενώ η ΔΗΜΑΡ πρόκειται να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Επίσης τίθεται  σε νέα βάση  το θέμα ανασχηματισμού, αμέσως μετά την επίσκεψη της τρόικας και προτείνεται  η αναβάθμιση της συνάντησης των τριών αρχηγών, οι οποίοι, στην ουσία, θα συντονίζουν την κυβερνητική δράση.

Συγκεκριμένα, κύκλοι της Ιπποκράτους επαναφέρουν επίσης τα θέματα που θα συζητηθούν με την τρόικα για τα οποία πρέπει να συμφωνήσουν οι τρεις εταίροι, μεταξύ των οποίων η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.