Εσένα πόσο ασφαλής είναι ο κωδικός σου;;

Η πρόσφατη λίστα με τους πιο κοινούς κωδικούς πρόσβασης έδειξε πόσο επισφαλείς επιλογές κάνουμε πολλές φορές όσον αφορά τα προσωπικά μας δεδομένα. Οι πρώτοι πέντε και ειδικά ο πρώτος είναι τρομερά προβλέψιμοι μιας και πιθανότατα έχουν περάσει από το μυαλό όλων μας.

Ερευνητές έψαξαν ανάμεσα σε εκατομμύρια αρχεία χάκερς με κωδικούς που έχουν κλαπεί και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η λέξη «password» είναι και η πιο κοινή λόγω του ότι είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε. Ακολουθούν οι σειρές : 123456, 12345678, abc123 και qwerty. Με λίγα λόγια, αν κάτι τέτοιο είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μας είναι πιθανό να ισχύει το ίδιο και για οποιοδήποτε θελήσει να έχει πρόσβαση σε λογαριασμούς μας.

Ο McKerchar Ross, ειδικός στον κυβερνοχώρο προειδοποιεί: «Το ανθρώπινο στοιχείο συχνά αναφέρεται ως ο πιο αδύναμος κρίκος σε ένα ασφαλές σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είμαστε καλοί στο να επιλέγουμε κωδικούς πρόσβασης, ούτε μπορούμε να τους κρατήσουμε μυστικούς».

Πέρα από την πρώτη πεντάδα, νέες τάσεις αρχίζουν να εμφανίζονται. Η πρώτη είναι δημοφιλείς χαρακτήρες, όπως monkey, dragon, και ninja. Η δεύτερη τάση είναι χόμπι όπως μπέιζμπολ και ποδόσφαιρο. Η τρίτη αποτελείται από συνηθισμένες φράσεις όπως letmein, iloveyou και trustno1.

Αν δείτε, λοιπόν, τον κωδικό σας οπουδήποτε σε αυτή τη λίστα, θα πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα για να τον αλλάξετε. Ο Morgan Slain, Διευθύνων Σύμβουλoς της SplashData , δήλωσε: “Παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο τα εργαλεία των hackers εξελίσσονται, αυτοί εξακολουθούν να έχουν την τάση να προτιμούν εύκολους στόχους». Και πρόσθεσε. «Λίγο περισσότερη προσπάθεια στην επιλογή των κωδικών πρόσβασης θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να είστε πιο ασφαλείς κάθε φορά που συνδέεστε. Ελπίζουμε ότι με μεγαλύτερη δημοσιότητα για το πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση αδύναμων κωδικών, περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να κάνουν απλά βήματα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους με τη χρήση ισχυρότερων και διαφορετικών κωδικών πρόσβασης για διαφορετικές ιστοσελίδες».

Συμβουλεύει ακόμα να έχετε ιδανικά οκτώ ή περισσότερους χαρακτήρες – από μικτούς τύπους. Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να γίνει αυτό είναι να επιλέξετε μια φράση που μπορείτε να θυμάστε, με έναν αριθμό ή άλλο χαρακτήρα ανάμεσα σε κάθε λέξη. Επίσης, θα πρέπει να καταλήξουμε σε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε περιοχή, και τουλάχιστον να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, την κοινωνική δικτύωση, και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Και η λίστα με τους πιο δημοφιλείς κωδικούς:

1. password

2. 123456

3. 12345678

4. abc123

5. qwerty

6. monkey

7. letmein

8. dragon

9. 111111

10. baseball

11. iloveyou

12. trustno1

13. 1234567

14. sunshine

15. master

16. 123123

17. welcome

18. shadow

19. ashley

20. football

21. jesus

22. michael

23. ninja

24. mustang

25. password1

Φαίδρα Μπράττου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.