Εσένα σε ταλαιπωρεί το οπτικό στρες;

Στον σύγχρονο τρόπο ζωής πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet πολλές ώρες καθημερινά για την δουλειά μας. Μπορεί να περάσει ολόκληρη η μέρα κ εμείς να είμαστε σε ένα γραφείο γεμάτο με έγγραφα και βιβλία. Ιδιαίτερα τα επαγγέλματα όπως οι ηλεκτρονικοί, οι ωρολογοποιοί, οι χρηματιστές, οι λογιστές, οι χειρουργοί και άλλα, αποτελούν επαγγέλματα τα οποία βασίζονται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην κοντινή όραση.

optiko stres

Όπως είναι φυσικό, ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί από τον εγκέφαλο και τα μάτια μας να εστιάζει όλο και περισσότερο στις κοντινές αποστάσεις. Αυτό ορισμένες φορές μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επίπονη διαδικασία.

Τι συμβαίνει όταν κοιτάμε ένα βιβλίο κοντά για να  διαβάσουμε;

  1. Για να δούμε το βιβλίο ως ένα μοναδικό αντικείμενο, θα πρέπει να ρυθμίσουμε την σύγκλιση, δηλαδή οι οπτικοί άξονες των δυο ματιών να ευθυγραμμιστούν με τρόπο ώστε να τέμνονται ακριβώς πάνω στην επιφάνεια του βιβλίου. Αυτό σημαίνει πως οι μύες που βρίσκονται ρινικά θα πρέπει να συσπαστούν και αντίθετα οι μύες που βρίσκονται κροταφικά να χαλαρώσουν. Για να παραμείνει αντιληπτό το βιβλίο ως ένα, θα πρέπει να υπάρχει ακρίβεια και διάρκεια στη σύγκλιση. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε διπλή όραση.
    optiko stres2
  2. Για να δούμε το βιβλίο καθαρά, θα πρέπει να ρυθμίσουμε την προσαρμογή, δηλαδή οι μύες του κρυσταλλοειδούς φακού των ματιών μας να κινηθούν ώστε ο φακός να συσπαστεί και να εστιάσει ακριβώς στην απόσταση του βιβλίου. Η αδυναμία του συστήματος να διατηρήσει το zoom με ακρίβεια και διάρκεια, θα προκαλέσει θολή κοντινή όραση που θυμίζει την όραση ενός νέου πρεσβύωπα.
    optiko stres3

Τί είναι το οπτικό στρες;

​​​Το οπτικό στρες είναι ο όρος που χρησιμοποιείται σήμερα για να περιγράψει τα προβλήματα που εμφανίζονται όταν τα δυο αυτά συστήματα δεν έχουν την ελαστικότητα και την αντοχή που χρειαζόμαστε για να φέρουμε εις πέρας την εργασία μας και να αποδώσουμε σωστά στο σχολείο και στο διάβασμα. Κάποιοι ερευνητές συσχετίζουν την ύπαρξη οπτικού στρες με την ανάπτυξη και εξέλιξη της μυωπίας, κυρίως σε μαθητές και φοιτητές.

​Κατά συνέπεια, για να εγγυηθούμε ότι το διάβασμα ενός βιβλίου ή μιας εργασίας δεν θα είναι μια επίπονη διαδικασία, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε τα δυο αυτά συστήματα να έχουν ελαστικότητα και αντοχή.

Αυτό γίνεται με την πραγματοποίηση εξατομικευμένων προγραμμάτων vision training ή και σε συνδυασμό, φορώντας τα λεγόμενα «βοηθητικά γυαλιά οράσεως για κοντινή εργασία» ή » γυαλιά μείωσης οπτικού στρες».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.visiontraining-thessaloniki.gr

 

Μαρία Ταρασούδη-Ζώρου, Συμπεριφορική Οπτομέτρης, MSc

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.