Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο συνεχίζεται

Ακόμη και η διπλωματία αδυνατεί να φέρει λύση στην ένταση ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα, όπως αυτή συνεχίζει να εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες, αφού  δεν είναι και πολύ επιθυμητή στη Βόρεια Κορέα. Μάλιστα, η ένταση στην περιοχή είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη και οι Βορειοκορεάτες δε θέλουν να πάρουν την ευθύνη διπλωματικού επεισοδίου και με άλλη, τρίτη, χώρα.

Για το λόγο αυτό οι κυβερνητικές πηγές του καθεστώτος εξέδωσαν προειδοποιητική εγκύκλιο, την οποία κοινοποίησαν στις πρεσβείες, στις οποίες συστήνουν να εγκαταλείψουν άμεσα τα εδάφη της χώρας, καθώς δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια τους.  Έτσι, οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας  έγιναν  το άλλοθι της μεγάλης έντασης στην περιοχή, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για εξαγγελίες του υπουργείου της χώρας για «αναπόφευκτη κανονική σύγκρουση«.

Παράλληλα, η μεταφορά δύο βορειοκορεατικών πυραύλων στα ανατολικά της χώρας, στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, θεωρείται πολύ σημαντικός παράγοντας για την όξυνση του ήδη τεταμένου κλίματος.

Βέβαια, οι Βορειοκορεάτες από την πλευρά τους μιλούν για «αυξανόμενη απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες», αν και υπάρχουν σύμβουλοι του «σκληροπυρηνικού» προέδρου, οι οποίοι, τον προειδοποιούν ότι μια ενδεχόμενη επίθεση κατά των ΗΠΑ «θα ήταν αυτοκτονική κίνηση». Πάντως, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, διέταξε το στρατό της χώρας να αυξήσει την παραγωγή κανονιών καθώς πιστεύει ότι ο εχθρός τους (ΗΠΑ) προετοιμάζεται για πόλεμο και να τονίζει την ανάγκη για πιο «αξιόπιστο» πυροβολικό. Ο ίδιος μάλιστα φέρεται να δήλωσε πως «από τη στιγμή που θα ξεσπάσει ο πόλεμος, θα πρέπει να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές τοποθεσίες-κλειδιά του εχθρού και κυβερνητικούς θεσμούς με ένα γρήγορο και ξαφνικό χτύπημα.

Ταυτόχρονα, όμως εντείνονται οι φήμες ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται και για νέα, τέταρτη στη σειρά, πυρηνική δοκιμή εν μέσω μιας κλιμακούμενης ρητορικής πολέμου και απειλών. Όπως μεταδίδουν νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχει έντονη κινητικότητα στις περιοχές που η Πιονγκγιάνγκ κάνει τις πυρηνικές της δοκιμές ενώ έχουν αναφερθεί και ύποπτες εκρήξεις, ενώ  παρόμοια δραστηριότητα είχε καταγραφεί πριν την πυρηνική δοκιμή της 12ης Φεβρουαρίου, που είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθούν κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα. Οι κυρώσεις που ακολούθησαν την πυρηνική δοκιμή του Φεβρουαρίου έχουν εξοργίσει το καθεστώς κι έχουν σκληρύνει τη στάση του.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.