Η αλήθεια… από το Bloomberg

«Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτηρίζει το Bloomberg την πρόοδο στην Ελλάδα καθώς »μετράει στα στα δάχτυλα του ενός χεριού τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα μεγέθη πολύ μικρά και ανεπαρκή για να πυροδοτήσουν ανάπτυξη σε όλη τη χώρα».

»Κρίνοντας από τα σχόλια των διεθνών ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες, η Ελλάδα γυρίζει επιτέλους σελίδα. Αμφιβάλλω» αναφέρει το Bloomberg σε κύριο άρθρο που έχει ως τίτλο:»Η Ελλάδα δεν γυρίζει σελίδα».

»Σε αντίθεση με αυτήν την ευφορία των διεθνών ΜΜΕ , η ΕΛΣΤΑΤ δηλώνει ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Είναι το 19ο συνεχές τρίμηνο συρρίκνωσης». «Κάποια στιγμή θα υπάρξει ανάπτυξη. Είναι, όμως, τώρα; Βεβαίως υπήρξαν θετικές ενδείξεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Eurogroup συμφώνησε την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ. Την επομένη, η Fitch Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα στο Β- από CCC. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η χώρα σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους».

Θα πρέπει κανείς, όμως, να προσπαθήσει πολύ για να το παρουσιάσει αυτό ως success story. O ΟΠΑΠ είναι το πιο πολύτιμο κόσμημα της Ελλάδας. Η κυβέρνηση όμως, έλαβε μόλις δύο προσφορές για μερίδιο 33% στην εταιρεία και η τελική τιμή των 652 εκατ. ευρώ ήταν στο χαμηλότερο εύρος των προσδοκιών.

Όλα αυτά δύσκολα εξισορροπούν με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία είναι μικρότερη από ότι ήταν το 2005, καθώς από τα μέσα του 2008 συνολικά συρρικνώθηκε κατά 28%. Η Κομισιόν προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση 4,2% το 2013. Η φύση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα επίσης υποδεικνύει ότι ο στόχος της Κομισιόν μπορεί να είναι απατηλός. Αν και τα hedge funds είναι ενεργά, ο αριθμός των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Πέρα από τις πωλήσεις εταιρικών ομολόγων – φέτος στα 2 δισ. δολ. σύμφωνα με την Dealogic – η Third Point ανακοίνωσε επενδύσεις 60 δισ. ευρώ φέτος στην ελληνική Energean Oil & Gas. Αυτά τα μεγέθη όμως, είναι πολύ μικρά και ανεπαρκή για να πυροδοτήσουν ανάπτυξη σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, ο όποιος δανεισμός στις μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας, δεν εναρμονίζεται με δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις ή τα νοικοκυριά. Το κόστος δανεισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλότερο από ότι σε άλλες οικονομίες της περιφέρειας, πόσο μάλλον της Γερμανίας ή της Γαλλίας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η πίστωση στον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκε και το Μάρτιο.

Οι τράπεζες αν και σύντομα θα ανακεφαλαιοποιηθούν, μένει ακόμη πολύς δρόμος για υγιής ισολογισμούς και θα πρέπει να έχουν τη διάθεση και την ικανότητα να δανείσουν.Επιπλέον, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει μη ελκυστικό λόγω της υψηλής γραφειοκρατίας, του ασταθούς ρυθμιστικού περιβάλλοντος, το θολού νομικού συστήματος και του αργού – και συχνά διεφθαρμένου – δικαστικού συστήματος.

Αυτές οι ζοφερές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη συνοδεύονται από ακραίες κοινωνικές εντάσεις όπως η εκτίναξη της ανεργίας στο 27%. Κατά συνέπεια η πολιτική κατάσταση είναι επισφαλής, η εύθραυστη κοινωνική και πολιτική ισορροπία στην Ελλάδα μπορεί να δοκιμαστεί και πάλι, όταν η κυβέρνηση θα συζητήσει τον προϋπολογισμό του 2014, αφού σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα 8 δισ. ευρώ για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους την περίοδο 2015 – 2016.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχουν ενδείξεις ελπίδας στην Ελλάδα, ενώ πριν από έξι μήνες δεν υπήρχε τίποτα. Υπάρχει πάντα η περίπτωση η Ελλάδα να προσποιηθεί ότι έχει πετύχει μέχρις ότου πραγματικά τα καταφέρει, κεφαλαιοποιώντας αυτές τις μικρές θετικές ειδήσεις ώστε να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές και τα νοικοκυριά μέχρις ότου υπάρξει η πραγματική ανάκαμψη. Οι νεράιδες της ανάπτυξης όμως, υπονομεύονται από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη που υποδεικνύουν ότι η τρέχουσα ευφορία είναι υπερβολική.

Πηγή:newsit.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.