Η βράβευση του Μάνου Ελευθερίου από την Ακαδημία Αθηνών

Τον Μάνο Ελευθερίου τίμησε φέτος η Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής στις 20 Δεκεμβρίου 2013, του απονεμήθηκε το βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη.

manos eleytheriou
Ιδιαίτερα λακωνικός ο Μάνος Ελευθερίου δήλωσε:

«Είναι χαρά και τιμή η βράβευσή μου από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, το οποίο απαρτίζεται από σπουδαίους ανθρώπους».

Γεννημένος στην Ερμούπολη, ο Μάνος Ελευθερίου έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, τόμους με πεζά, λευκώματα και τέσσερις τόμους για το «Θέατρο στην Ερμούπολη τον 20ό αιώνα, 1901-1921», καθώς και την ανθολογία Ερμούπολη, Μια πόλη στη λογοτεχνία (Μεταίχμιο, 2004) και το χρονικό Μαύρα μάτια: Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία τα χρόνια 1905-1920 (Μεταίχμιο, 2013). Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2005 για το μυθιστόρημά του O καιρός των χρυσανθέμων (Mεταίχμιο, 2004). Ως στιχουργός έχει στο ενεργητικό του περίπου 400 τραγούδια και συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους έλληνες συνθέτες. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο έχουν κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματά του Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές (2006), Άνθρωπος στο πηγάδι (2008), καθώς και η συλλογή διηγημάτων του Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ (2007). Επίσης το φθινόπωρο του 2010 κυκλοφόρησαν η ποιητική του συλλογή Ο νοητός λύκος καθώς και ο θεατρικός μονόλογος Ο γέρος χορευτής.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο η συγκεντρωτική έκδοση των στίχων του με τίτλο Τα λόγια και τα χρόνια, 1963-2013, Τα τραγούδια. Τους στίχους των τραγουδιών του μελοποίησαν σημαντικοί παλαιότεροι και νέοι συνθέτες κι ερμήνευσαν αγαπημένοι τραγουδιστές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.