Η διαφθορά χτύπησε και την Ισπανία

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι δεν θα διστάσει να τιμωρήσει αυστηρά όσα μέλη του Λαϊκού Κόμματος καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, μετά την αποκάλυψη ενός νέου σκανδάλου διαφθοράς, την Παρασκευή. «Δυστυχώς, σήμερα το κόμμα μας αμφισβητείται. Σας ζητώ να είστε ψύχραιμοι. Το Λαϊκό Κόμμα ανέκαθεν ενεργούσε με διαφάνεια», τόνισε ο Ραχόι μιλώντας σε συγκέντρωση στην Αλμερία, μία ημέρα μετά τη διαδήλωση κατά της διαφθοράς που οργανώθηκε στη Μαδρίτη.

«Εάν ακούσω ποτέ να μιλούν για παρατυπίες ή για απρεπή συμπεριφορά των μελών του κόμματος, δεν θα διστάσω να δράσω. Πρέπει να είμαστε υποδειγματικοί στη συμπεριφορά μας (…) γιατί αυτό περιμένουν από εμάς οι άνθρωποι. Πολλοί Ισπανοί περνούν μια πολύ δύσκολη περίοδο και δεν γίνεται να ζητάμε θυσίες από τους συμπατριώτες μας παρά μόνο αν διαπιστώνουν ότι η στάση μας είναι υπεράνω πάσης υποψίας», τόνισε.

Την Παρασκευή η εφημερίδα El Mundo υποστήριξε σε δημοσίευμά της ότι επί 20 χρόνια ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος λάμβαναν μη δηλωμένους μισθούς, κυρίως από ιδιωτικές εταιρείες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται «έγκυρες» πηγές εντός του κόμματος, ο πρώην ταμίας του, ο Λουίς Μπαρθένας, μοίραζε επί δύο δεκαετίες φακελάκια που περιείχαν από 5.000 έως 15.000 ευρώ σε ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος.  Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι ο ίδιος ο Ραχόι δεν έλαβε ποτέ τέτοιο «συμπληρωματικό» μισθό και μάλιστα το 2009 έδωσε εντολή να σταματήσει αυτή η πρακτική.
Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, ο Μπαρθένας μαζί με «άλλα άτομα» μέχρι το 2009 διατηρούσε στην Ελβετία έναν τραπεζικό λογαριασμό με καταθέσεις 22 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν σάλο στη Μαδρίτη και το βράδυ της Παρασκευής εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα καταγγέλλοντας τη διαφθορά. Έτσι λοιπόν προστίθεται και η Ισπανία στις χώρες που η δημόσια διοίκηση καταχράται τα κονδύλια και εφαρμόζει πελατειακές σχέσεις στο πλαίσιο της προσωπικής ικανοποίησης. Φαίνεται ότι πολλοί πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης καθώς και κομματικά στελέχη ξεχνούν την πραγματική φύση της εργασίας τους, την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών, και νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους.

Αλέξανδρος Πήχας 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.