Η Ε.Ε αντιδρά στις πυρηνικές δοκιμές της Β.Κορέας

Αντιδρώντας στη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγιανγκ πριν από μια εβδομάδα, στις 12 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, όπως έγινε γνωστό από τη συνέντευξη τύπου των αξιωματούχων της Ε.Ε. Πιο ειδικά, όπως διευκρινίζει το ίδιο κείμενο οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να προσθέσουν ονόματα στον κατάλογο των προσώπων και των οντοτήτων που υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση στις 27 χώρες της Ε.Ε ή το πάγωμα κεφαλαίων, ενώ μεταξύ άλλων, απαγόρευσαν  την παράδοση συμβατικών όπλων στη χώρα καθώς επίσης και ορισμένων υλικών που θεωρούνται βασικά για την κατασκευή πυραύλων.

Παράλληλα, στον οικονομικό τομέα, οι υπουργοί διεύρυναν τον κύκλο των ατόμων στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος σε χώρες της Ένωσης, ενώ μπλόκαραν περιουσιακά στοιχεία εταιρειών και προσώπων, που εμπλέκονται με όπλα. Εκτός από αυτές τις δράσεις, οι υπουργοί εξέφρασαν τη λύπη τους που η Βόρεια Κορέα επέλεξε εκ νέου το μονοπάτι της πρόκλησης και της απομόνωσης.

Απ΄την άλλη, η ηγεσία της Βόρειας Κορέας τονίζει πως η διάδοση των πυρηνικών όπλων ήταν απλά μια δοκιμή στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των μέσων παραγωγής της πυρηνικής ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάλεσε πάντως όλη τη διεθνή κοινότητα για μια ισχυρή και ενιαία απάντηση στην παραγωγή και τη δοκιμή πυρηνικών όπλων.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.