Η καταστολή της Χ.Α. δεν είναι πανάκεια για όλα μας τα προβλήματα

Σε μια χώρα που έχει υποστεί πολλά δεινά και καταπιέσεις τα τελευταία 100 χρόνια(εθνικούς πολέμους, εμφύλιο, πραξικόπημα, χούντα κ.ο.κ.) το να επενδύσει κάποιος στη βία και την τρομοκρατία δεν είναι και τόσο καρποφόρο. Έτσι, τουλάχιστον, αποδεικνύουν οι πρόσφατες εξελίξεις. Η Χ.Α., μια οργάνωση που γεννήθηκε από το μίσος κάποιων για τη δημοκρατία, τροφοδοτήθηκε από το μίσος μιας μερίδας του ελληνικού πληθυσμού για την ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος και, τέλος, διαλύθηκε εξαιτίας του μίσους του λαού για τη βία.

c9db6f9b3b138b59dcc919a04d0cae1b_XL

Πράγματι, υποσχόμενη ότι θα συγκρουστεί με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, ότι θα απελάσει λαθρομετανάστες και ότι θα μπει στη βουλή για να δείρει τους πολιτικούς-εθνοπροδότες και υποχείρια των δυνατών της Ευρώπης κατά τις διαδεδομένες απόψεις τους- η Χ. Α. κέρδισε τη συμπάθεια, μαζί με την ψήφο, των αγανακτισμένων. Με την άνοδο της δημοτικότητάς τους αποθρασύνθηκαν παντελώς, δρώντας ανεξέλεγκτα, συχνά υπεράνω του νόμου. Ο ελληνικός πληθυσμός ανεχόταν όλα τα έκτροπα τους για» χάρη» της χώρας, την οποία υποτίθεται πως θα έσωζε. Ωστόσο το τελευταίο συμβάν στάθηκε ικανό για να ξεχειλίσει το ποτήρι και να αποκαλυφθεί η προβληματικότητα της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης και δεν είναι άλλο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο λαός αντέδρασε προς τιμήν του άμεσα, καταδίκασε το γεγονός και έστειλε τη Χ.Α πίσω στο παρασκήνιο, από όπου προήλθε. Προς το παρόν…

Αν πιστεύει κανείς ότι όλα τα προβλήματα λύθηκαν με την ποινικοποίηση της δράσης του συγκεκριμένου κόμματος και την επικείμενη καταδίκη των  μελών του, πλανάται. Η οικονομική ανέχεια εξακολουθεί να ταλαιπωρεί το μέσο Έλληνα πολίτη, ενώ, παράλληλα, η ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος συνεχίζει να τον απασχολεί. Οι καταστάσεις και οι περιστάσεις που κατέστησαν πρόσφορο το έδαφος για τη γέννηση και τη μεγέθυνση της Χ. Α. εξακολουθούν να υπάρχουν. Με άλλα λόγια, υπάρχουν ακόμα η συνθήκες για τη δημιουργία ενός «επαναστατικού» μορφώματος το οποίο υπό το μανδύα της αποδέσμευσης της Ελλάδας από οποιαδήποτε ξένη επιρροή θα ξανακερδίσει τη συμπάθεια και την ψήφο του πολίτη.

Την επόμενη φορά θα έχει διαφορετικό όνομα, αρχηγό, ενδυμασία, διαφορετικό χαιρετισμό και οπαδούς, ακόμα και διαφορετική ιδεολογία. Ίσως, μάλιστα, να εμφανίζεται πιο ήπιο από την Χ.Α. ή μπορεί και πιο απόλυτο. Κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος για τη μορφή του. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι όμως ότι ανέκαθεν καραδοκούσαν καιροσκόποι οι οποίοι είναι πρόθυμοι να καπηλευτούν τη δυσαρέσκεια του λαού προκείμενου να κερδίσουν χρήματα, εξουσία-δύναμη, δημοσιότητα. Οφείλουμε επομένως να επαγρυπνούμε, να σκεφτόμαστε σαν υπεύθυνοι πολίτες όταν δρούμε και να μην επιτρέπουμε σε ανάλογα κόμματα-τρομοκρατικές οργανώσεις να εκμεταλλεύονται το θυμό μας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Όπως προαναφέρθηκε η ελληνική κοινωνία και οικονομία εξακολουθεί να περνάει από κρίση. Οι δυσαρεστημένοι υπάρχουν ακόμα. Σε όλα αυτά προστίθεται κάτι ακόμη, στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιάζουσα σημασία. Η καταστολή της Χ.Α. όσο νόμιμη και αν ήταν, όσο και αν επιβαλλόταν από τα γεγονότα, δεν παύει να είναι η καταστολή ενός κόμματος-οργάνωσης, το οποίο είχε αρκετούς υποστηρικτές. Δε θα πρέπει να ξαφνιάσει λοιπόν κανέναν, αν την επόμενη φορά κατηγορηθεί η όποια κυβέρνηση αλλά κυρίως η δικαιοσύνη και το σύστημα ότι έδρασαν απολυταρχικά και ότι γενικότερα εξοντώνουν οτιδήποτε είναι αντίθετο ως προς το κατεστημένο. Ας λάβουμε υπόψη, λοιπόν, ότι καθώς τα πράγματα ίσως χειροτερέψουν, επιχειρήματα φωτοβολίδες-χωρίς καμία ουσία- σαν το παραπάνω, θα κερδίσουν νέους υποστηρικτές και θα δώσουν την ιδιότητα του επαναστάτη, του δημοκράτη και, εν τέλει, του απελευθερωτή σε όσους τα χρησιμοποιούν.

Παναγιώτης Σκαλίμης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.