Αλήθειες και ψέμματα γύρω από την Έκτρωση – Μιλήσαμε με τον Διδάκτωρ Ιατρικής του ΑΠΘ κ. Η. Κατσίκη

ektrosi

Κακώς -ή καλώς- η τεχνητή διακοπή της κύησης, κοινώς έκτρωση, υπάρχει σαν ιατρική πράξη και σε μεγάλο ποσοστό στη χώρα μας.

Όταν ακούμε ότι μια γυναίκα έκανε έκτρωση, νομίζουμε ότι είναι κάτι που μπορεί να τύχει σε όλες -εκτός πάντα από εμάς. Ωστόσο είναι μια πραγματικότητα που μας αφορά όλες, ειδικά όταν τα ποσοστά αντισύλληψης και προφύλαξης στη χώρα μας είναι τόσο χαμηλά και η ενημέρωση τόσο τραγικά ανεπαρκής!

Όλοι και όλες κάτι ξέρουμε, κάτι έχουμε ακούσει, κάτι μας έχουν πει για τις τεχνητές διακοπές κύησης. Ποια απ’ αυτά όμως είναι πραγματικότητα και ποια αγγίζουν τη σφαίρα της φαντασίας;

Ο κ. Ηλίας Κατσίκης, μαιευτήρας – γυναικολόγος και διδάκτωρ ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απαντά σε καίρια ερωτήματα και αποκαλύπτει αλήθειες και αστικούς μύθους γύρω από το θέμα, απαλλαγμένος από αντιλήψεις που θεωρούνται κοινωνικά και ηθικά «σωστές».

Αρχικά, μας ενημέρωσε για τους τρόπους με τους οποίους γίνεται μία έκτρωση.

Οι νόμιμοι τρόποι είναι είτε ο κλασσικός τρόπος με ύπνωση της γυναίκας και αναρρόφηση, κατά τον οποίο αφαιρούμε από την ενδομήτρια κοιλότητα το κύημα, όλους τους υμένες και τον πλακούντα, είτε με φάρμακα τα οποία δημιουργούν έντονες συσπάσεις στη μήτρα, διαστολή του τραχήλου και αποβολή του κυήματος σε εύλογο χρόνο. H μεν πρώτη περίπτωση είναι πιο σύντομη, με ελάχιστο πόνο μετά και είναι σίγουρο ότι έχεις πετύχει.  Με τον δεύτερο τρόπο η αποβολή παίρνει κάποιες ώρες ή και μέρες και υπάρχει πιθανότητα να μην καταφέρεις να αποβάλεις το κύημα. Είναι θεωρητικά πιο επώδυνη μέθοδος. Πάντως δε χρησιμοποιείς μηχανικά μέσα στη μήτρα άρα είναι λιγότερο επικίνδυνη, δεδομένου ότι δεν γίνεται και αναισθησία.

ektrosi1Αυτό που συχνά φημολογείται έντονα γύρω από την έκτρωση είναι πως ενδέχεται αν διακόψεις την εγκυμοσύνη σου, να μην μπορέσεις να κάνεις παιδί αλλά και γενικότερα να υποστείς κάποιες σωματικές επιπτώσεις.

Συνήθως αυτός ήταν είναι ένας τρόπος να φοβίσεις μια γυναίκα για να μην φτάσει στην έκτρωση» λέει -μεταξύ σοβαρού και αστείου- ο κ. Κατσίκης. Και συμπληρώνει: «εφόσον η διακοπή της κύησης γίνει σε καλά οργανωμένο γυναικολογικό τμήμα, με όλες τις συνθήκες καθαριότητος και με όλα τα σύγχρονα μέσα, όπως συνδυασμένη χρήση φαρμάκων τα οποία μαλακώνουν τον τράχηλο, δεν υπάρχει γυναικολογικό ή σωματικό πρόβλημα.

Υπάρχουν χάπια με τα οποία μπορεί μια γυναίκα να διακόψει την εγκυμοσύνη της και κατά πόσο τα χάπια που κυκλοφορούν είναι νόμιμα;

Τέτοιου είδους χάπια κυκλοφορούν πολλά, εκ των οποίων τα περισσότερα δεν είναι νόμιμα ή τουλάχιστον είναι σε ημιπαράνομη κατάσταση.

Όλα αυτά τα χάπια έχουν τη λογική της έντονης σύσπασης του μυικού ιστού της μήτρας ώστε να αποβληθεί το κύημα. Έχουν κάποιες παρενέργειες όπως πυρετός, έντονοι πόνοι ή πτώση της πίεσης γι’ αυτό χρειάζεται συνεχής ιατρική καθοδήγηση. Δεν μπορείς να τα πάρεις μόνη σου! Ο φαρμακοποιός που δίνει φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού αναλαμβάνει και την ευθύνη. Επίσης υπάρχει το εκτρωτικό χάπι, μια φαρμακευτική ουσία η οποία έχει πάρει άδεια κυκλοφορίας μόνο στη Γαλλία, χωρίς αυτό  να σημαίνει ότι είναι κάτι επικίνδυνο. Αντίστοιχα, στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν χάπια τα οποία μπορούν να δώσουν μια έκτρωση, χωρίς να τίθεται σοβαρό θέμα παρενεργειών.

Μέχρι πότε μπορείς να διακόψεις την εγκυμοσύνη σου;

Πάντα γίνεται να αφαιρέσεις ένα κύημα, ακόμη και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Όπως ο νομοθέτης ορίζει, αν υπάρχουν σοβαρά οικονομικά ή ψυχολογικά προβλήματα ή σοβαροί λόγοι υγείας, η κύηση μπορεί να διακοπεί μέχρι την 10η εβδομάδα. Σε πιο προχωρημένη εγκυμοσύνη γίνεται, μόνο εφόσον συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, όπως σύνδρομο Down, σύνδρομο Edwards κ.α. Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιούμε σχεδόν στο 100% τα εκτρωτικά χάπια. Δίνουμε το χάπι και περιμένουμε να γεννήσει η γυναίκα το παιδί και να το αποβάλλει τελείως.

ektrosi3Τι ισχύει για το χάπι της επόμενης μέρας;

Το χάπι της επόμενης μέρας είναι επείγουσα αντισύλληψη, δεν θεωρείται διακοπή κύησης. Όταν η γυναίκα δεν παίρνει αντισυλληπτικά χάπια και έχει ελεύθερες επαφές ή έχει κάποιο ατύχημα (σ.σ ρήξη προφυλακτικού) υπάρχει η επείγουσα αντισύλληψη. Το χάπι αυτό είναι μια επανάσταση στο χώρο της αντισύλληψης. Δε δημιουργεί ιδιαίτερες παρενέργειες, πέραν ορισμένων κλινικών συμπτωμάτων. Καλό είναι όμως, εφόσον αποφασίσουμε ότι θέλουμε να έχουμε ελεύθερες επαφές, να παίρνουμε αντισυλληπτικά.

Η επείγουσα αντισύλληψη είναι επείγουσα, δεν είναι αντισύλληψη! Δεν πρέπει υιοθετηθεί η λογική ότι κάνουμε ελεύθερα σεξ επειδή υπάρχει το χάπι αυτό. Αν πάρεις το χάπι της επόμενης μέρας είναι σαν να παίρνεις ένα κουτί αντισυλληπτικά μαζί!

Οι αστικοί μύθοι και η παραφιλολογία οργιάζουν για το χάπι αυτό. Πολλοί το θεωρούν επικίνδυνο, παράνομο και πιστεύουν πως η λήψη του είναι αρκετά περιορισμένη. Τι απαντά ο κύριος Κατσίκης για όλες αυτές τις φήμες;

Δεν υπάρχει σαφής αριθμός επανάληψης του χαπιού, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίρνεις επείγουσα αντισύλληψη 4 ή 5 φορές το χρόνο. Καλύτερα να παίρνεις αντισυλληπτικά. Το χάπι είναι ένα χάπι «ακίνδυνο», δηλαδή μπορεί μια γυναίκα να το χρησιμοποιήσει για να μη φτάσει στην έκτρωση.

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία της γυναίκας ή η σχέση της από μία ενδεχόμενη έκτρωση;

Πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις τον κυριότερο ρόλο τον παίζει η πρόληψη, δηλαδή καλό είναι να μην φτάσεις σ’ αυτό το σημείο. Αν φτάσεις οποιαδήποτε απόφαση και να πάρεις θα τη μετανιώσεις! Πάντα θα λες: «έκανα μία έκτρωση» ή «δεν έκανα μία έκτρωση». Δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές δεν έχουμε σύμφωνη γνώμη των δύο συντρόφων για την πράξη αυτή, φυσικό είναι να υπάρχει μια διάσταση, ένα πρόβλημα το οποίο βγαίνει αμέσως μετά. Στην περίπτωση που το θέλουν και οι δύο, μετά τη διαδικασία, η οποία είναι έντονη, συνειδητοποιείς ότι ο σκοπός της ζωής είναι αυτός και με τον άνθρωπο που υποτίθεται ότι αγαπάς, έχεις συμφωνήσει να μην φτάσεις σε αυτό το σκοπό. Είναι κάτι που δε θα το ξεχάσεις αν το κάνεις!

Εκείνο που λέω στα ζευγάρια που απευθύνονται σε ‘μένα είναι πως όταν θέλουν να κάνουν παιδί πρέπει να το προγραμματίσουν. Δε θα πρέπει ποτέ να περάσει απ’ το μυαλό τους, από την αρχή της εγκυμοσύνης, ότι αυτό το παιδί είναι ανεπιθύμητο.

Διότι πολλές φορές, χωρίς να μπορούμε να το αποδείξουμε 100%, πολλά προβλήματα που δημιουργούνται στο παιδί μετά τη γέννηση και που δεν φαίνονται προγενετικά, όπως ο αυτισμός, οφείλονται σ’ αυτή την απόρριψη.

ektrosi4Τι συμβουλεύουν οι γυναικολόγοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις;

Όποιοσδήποτε λειτουργός της υγείας έχει απέναντι του μια γυναίκα δε θέλει το παιδί είναι μια απόφαση που την έχει πάρει. Ποιος λοιπόν θα πάρει μια διαφορετική απόφαση γι’ αυτή; Ποιος -πέρα από την απλή συμβουλή και ίσως κάποιες φορές και την πιο έντονη προσπάθεια- μπορεί να πάρει την απόφαση γι’ αυτή τη γυναίκα ή για το ζευγάρι; Στην περίπτωση που δεν έχει αποφασίσει τι θέλει έρχεται σαστισμένη τις περισσότερες φορές από ένα θετικό τέστ εγκυμοσύνης.

Σε πληροφορώ ότι η Ελληνίδα γυναίκα έχει ακόμη πολλές ηθικές αντοχές. Μόνο που θα ακούσει την καρδιά του παιδιού στον υπέρηχο, πίστεψέ με, τελειώνουν όλες οι σκέψεις!

Για παράδειγμα ένα ποσοστό 95% κόβει αμέσως το κάπνισμα, πράγμα που δε συμβαίνει στο εξωτερικό.»

Για ποιο λόγο συμβαίνει η Ελλάδα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε τεχνητές διακοπές κύησης, σύμφωνα με έρευνες; Ο κ. Κατσίκης μιλά για τα υψηλά ποσοστά και ανασκευάζει τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, εισάγοντας δύο παραμέτρους που ίσως δεν έχουν ληφθεί υπόψιν.

Στην Ιταλία είναι παράνομη η διακοπή της κύησης λόγω της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Εκεί δεν ξέρουμε τι εκτρώσεις γίνονται γιατί είναι όλες παράνομες. Επίσης ακόμα μια τεράστια χώρα, η Γαλλία, επιτρέπει το εκτρωτικό χάπι. Η Ελλάδα έχει σίγουρα πολύ υψηλά ποσοστά εκτρώσεων, όμως ο αριθμός των γυναικών που ζητούν τη διακοπή κύησης, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έχει πέσει. Όχι πως δεν υπάρχουν. Υπάρχουν και μάλιστα ικανός αριθμός. Όμως λόγω των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων και του AIDS ο ενεργός σεξουαλικά πληθυσμός της χώρας σε μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιεί προφυλακτικό. Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν αντισύλληψη ή επείγουσα αντισύλληψη και μπορούμε σήμερα να πούμε ότι είναι πολύ λιγότερες οι γυναίκες που οδηγούνται στην έκτρωση.

Θεωρείται η έκτρωση φόνος;

Πάντα υπάρχουν δύο άκρα και ό,τι υπάρχει στη μέση. Οι ψυχίατροι το θεωρούν φόνο, αφού η οργανογένεση έχει δημιουργηθεί από τις πρώτες μέρες και υπάρχει καρδιά. Απ’ την άλλη μεριά, σήμερα ένα έμβρυο μετά την 24η εβδομάδα της κύησης το θεωρείς βιώσιμο. Πριν την 24η εβδομάδα, νομικά τουλάχιστον, δε θεωρείται ζωντανό, δε γίνεται ταφή αφού πεθάνει και δεν το δηλώνεις. Δεν δηλώνεις μια αποβολή 18 εβδομάδων. Νομικά δεν είναι φόνος, ωστόσο υπάρχουν γιατροί, οι οποίοι αρνούνται να το κάνουν. Είναι άκρο να θεωρηθεί φόνος και άκρο να θεωρηθεί κάτι απλό. Εγώ μπορεί να αισθάνομαι άσχημα όταν το κάνω αλλά βοηθάω έναν άνθρωπο.

ektrosi2Αναφερόμενος πάλι στα άκρα, θυμάται και αφηγείται περιστατικά που έχουν συμβεί στον ίδιο.

Κατάφερα να σταματήσω μια έκτρωση λέγοντας ότι θα ήθελα να βαπτίσω το παιδάκι, αν τελικά γεννηθεί. Και το βάπτισα.

Στην αντίπερα όχθη, μου έχει τύχει να μου τηλεφωνήσουν ζητώντας μου να κάνω έκπτωση σε διακοπή εγκυμοσύνης. Δηλαδή σε παίρνουν τηλέφωνο και να σου ζητούν να κάνεις αυτό το πράγμα σαν να πρόκειται να αγοράσει κάτι, το οποίο αφού ο διπλανός το πουλάει λιγότερο, πρέπει κι εσύ «να κόψεις κάτι».

Το έθνος μας χάνεται! Χρειαζόμαστε παιδιά και τα παιδιά δεν χρειάζονται λεφτά, χρειάζονται αγάπη. Αν αυτό καταφέρει και περάσει στην ελληνική κοινωνία, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να υπάρχουμε στο μέλλον.

Από όποια σκοπιά και αν κοιτάξεις αυτό το θέμα ποτέ δε θα μπορέσεις να είσαι απολύτως σίγουρη για την απόφαση που θα πάρεις. Η λύση υπάρχει και είναι μονόδρομος: συνεχής ενημέρωση ώστε να μη χρειαστεί ποτέ να υποβληθείς σ’ αυτή τη διαδικασία, για την οποία ο κ. Κατσίκης τονίζει πως «είτε το κάνεις είτε δεν το κάνεις θα το αντιμετωπίσεις»!

tolia

 

 

 


Κατερίνα Τόλια

 

Διαβάστε επίσης:

Μια εικόνα… χίλια μηνύματα!!

Έγκυοι έφηβοι… Η καμπάνια που σοκάρει

Χαρίζει την Global Tolerance για να αφιερωθεί στο παιδί του

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.