Η υγεία… στα χέρια μας – Σωστή Αναπνοή

Η υγεία του ανθρώπου δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός ανεξάρτητο από τη σκέψη, την πράξη και τη γνώση.Ο καθένας είναι προσωπικά υπεύθυνος για τη διατήρηση της υγείας του,εφόσον τη χτίζει ή την καταστρέφει καθημερινά με τον τρόπο ζωής που ακολουθεί.Η απόκτηση και διατήρηση της υγείας μπορεί να οριστεί μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και γνώση,μέσα από τη σταδιακή βελτίωση των καθημερινών συνηθειών με σωστή αναπνοή, διατροφή και άσκηση.

Μέρος Πρώτο: Η αναπνοή

Η αναπνοή εκφράζεται μέσα από το κομμάτι της γιόγκα που ονομάζεται Pranayama. Είναι η πρωταρχική και η σημαντικότερη σωματική μας λειτουργία, ο κρίκος που ενώνει όλα τα έμβια όντα με τη ζωή. Έχει όμως αλλοτριωθεί, στην πορεία της από την ανθρώπινη πηγή της μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η ορθή αναπνοή είναι πολύ απλή εύκολη και εφαρμόσιμη στην καθημερινότητα. Για την εκμάθησή της, δε χρειάζονται πολύπλοκες τεχνικές και ασκήσεις. Τέτοιες, είναι αμφίβολο αν θα ενσωματωθούν ποτέ στη ζωή μας, ή θα τις κατανοήσουμε. Υπάρχει μόνο ένας, μοναδικός, τρόπος αναπνοής, κοινός για όλους τους ανθρώπους, άμεσα εφαρμόσιμος. Ξεχάστε τη “διαφραγματική” αναπνοή (που σχεδόν κανένας δεν εξηγεί, κανένας δεν καταλαβαίνει). Ξεχάστε τις διάφορες τεχνικές, που μόνο σας μπερδεύουν και σας ζαλίζουν.

Η σωστή αναπνοή, είναι αυτή που εξασφαλίζει επαρκή οξυγόνωση. Ήσυχη, ήρεμη, απαλή, αφανής (χωρίς ορατές κινήσεις του θώρακα και της κοιλιάς), με αρμονία και συνέχεια. Η αναπνοή αυτή διδάσκεται μέσα από μια άσκηση, που ονομάζεται, μειωμένη αναπνοή με χαλάρωση (reduced breathing by relaxation ). Το σπουδαίο είναι, πως κωδικοποιείται στο αναπνευστικό κέντρο του εγκεφάλου.

Όλες οι άλλες τεχνικές που διδάσκει η Pranayama, ωφελούν μόνο την ώρα που τις εκτελούμε. Η άσκηση όμως στη μειωμένη αναπνοή με χαλάρωση, μπορεί να γίνει τρόπος ζωής, εφαρμόσιμος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή την αναπνοή είχαμε εξασφαλισμένη όταν γεννηθήκαμε, αλλά στην πορεία για διάφορους λόγους, οι περισσότεροι τη χάσαμε. Άγχος, λάθος διατροφή, έλλειψη άσκησης, συναισθηματική φόρτιση, αφύσικες συνθήκες διαβίωσης, (κλειστοί χώροι, μόλυνση, φάρμακα, καυσαέρια, δηλητήρια).

Το νευρικό σύστημα όμως και συγκεκριμένα αυτό που εντοπίζεται στο αναπνευστικό κέντρο του εγκεφάλου( ανάμεσα στη γέφυρα και τον προμήκη μυελό) ,είναι πλασμένο έτσι, που εύκολα, μέσα από μια διαδικασία που λέγεται άσκηση αναπνοής, ξαναθυμάται τη σωστή αναπνοή. Αυτήν που εξασφαλίζει υγεία, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς “αυτοθεραπείας “στο σώμα μας.

Σημαντική η αναπνοή, όμως έχει καλύτερα αποτελέσματα, όταν συνδυάζεται  αρμονικά με διατροφή και άσκηση.

 Έλενα Παπαϊωάννου
Εκπαιδεύτρια Yoga

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.