Θάνατος: Ένα θέμα προς συζήτηση!

Υπό το πρίσμα μίας ιδιαίτερα πρωτότυπης αλλά και ευαίσθητης θεματολογίας λαμβάνει χώρα το Διατμηματικό Συνέδριο με τίτλο «Στοχασμός του Θανάτου: Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις» που διεξάγεται από τις 12 έως και τις 14 Δεκεμβρίου από τη Φοιτητική Πρωτοβουλία Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Συνεδρίων.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και καταξιωμένοι επιστήμονες ποικίλων ειδικοτήτων που επικεντρώνονται  στην παρουσίαση και ανάλυση μίας πλειάδας προσεγγίσεων που αφορούν το φαινόμενο του θανάτου στην ανθρώπινη ζωή. Ορισμένα από τα θέματα που θα παρουσιαστούν μέχρι και τη λήξη του Συνεδρίου είναι η εξέλιξη και ο θάνατος των αστεριών, ο θάνατος από την οπτική του ιατροδικαστή, ο θρήνος και το πένθος στη ζωή του ανθρώπου, ο θάνατος στο θέατρο και τη λογοτεχνία καθώς και φιλοσοφικές ιδεολογίες και αντιλήψεις περί θανάτου.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης με την ευγενική χορηγία των εκδοτικών οίκων «Επίκεντρο» και «Πλέθρον» ενώ φιλοξενείται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Λέκτορα Φιλοσοφίας, Επαμεινώνδα Βαμπούλη. «Ο σχεδιασμός του Συνεδρίου ξεκίνησε λίγο πριν το καλοκαίρι, το οποίο, όπως άλλωστε κάθε καλοκαίρι άδειασε το μυαλό μας από σκέψεις και έγνοιες μέχρι που ένα δυστυχές πρωινό του Αυγούστου πληροφορηθήκαμε το θάνατο ενός από τους καθηγητές και μελλοντικούς εισηγητές του συνεδρίου τον Λέκτορα του Τμήματος Φιλοσοφίας Α.Π.Θ., Επαμεινώνδα Βαμπούλη. Επρόκειτο για ένα νέο άνθρωπο, πολύ δυναμικό, ο οποίος μόλις είχε ακούσει για το συνέδριο μας είχε δώσει περιχαρής και το θέμα του πριν από όλους τους άλλους «Σώμα και Θάνατος στη Νεοτερικότητα». Αυτό ήταν ένα σημάδι παραπάνω, για το οποίο έπρεπε να υλοποιήσουμε το συνέδριο και μάλιστα να το αφιερώσουμε στη μνήμη του» εξηγούν χαρακτηριστικά οι φοιτητές.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους ομιλητές του συνεδρίου μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα www.synedrianeon.blogspot.gr

Λίγα λόγια για τη Πρωτοβουλία…

Η Φοιτητική Πρωτοβουλία Διοργάνωσης Συνεδρίων Α.Π.Θ. αποτελεί μια μη θεσμική ομάδα φοιτητών, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις που αποσκοπεί στην διοργάνωση εκδηλώσεων και συνεδρίων με στόχο τη διερεύνηση, την πληροφόρηση και τον προβληματισμό των νέων γύρω από ζητήματα επιστημονικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Στόχος της ομάδας είναι η ευαισθητοποίηση της Πανεπιστημιακής κοινότητας με σκοπό την ενεργή συμμετοχή της σε μία σειρά επιστημονικών διοργανώσεων καθώς και η εν γένει γεφύρωση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία.

Στις εκδηλώσεις μετέχουν Καθηγητές, Διδάκτορες, Υποψήφιοι Διδάκτορες και Μεταπτυχιακοί φοιτητές τόσο του Α.Π.Θ. όσο και άλλων Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ η ομάδα είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε φοιτητή θέλει να βοηθήσει σε παρόμοιες ενέργειες ή έχει να προτείνει κάποια ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Κατερίνα Χρυσοπούλου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.