Θανατική ποινή σε οπαδούς στην Αίγυπτο

Η εσχάτη των ποινών επιβλήθηκε στους περισσότερους από τους πρωτεργάτες των επεισοδίων κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της ομάδας Port Said λέσχη Al-Masry και το Κάιρο Al-Ahly. Πιο συγκεκριμένα σε 21 άτομα επιβλήθηκε η θανατική ποινή, άλλοι πέντε καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ενώ στους υπόλοιπους είτε ορίστηκε μικρότερη ποινή είτε αθωώθηκαν.

 Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων οπαδών του Port Said λέσχη Al-Masry και το Κάιρο Al-Ahly, στις 2 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 74 ανθρώπων, οι περισσότεροι των οποίων πέθαναν από ασφυξία ή διάσειση, ενώ ακόμη 1000 άτομα τραυματίστηκαν, ελαφρύτερα ή πιο βαριά. Επιβεβαιώνοντας τις προτάσεις της θανατικής ποινής, ο δικαστής Sobhi Abdel-Maguid όρισε την ποινή του θανάτου δι απαγχονισμού. Εξάλλου όπως έδειξε η έκθεση της αστυνομίας και οι ποινές των υπολοίπων κατηγορούμενων δικαιολογούνται. Έτσι, ο αρχηγός ασφαλείας του γηπέδου και άλλοι εννέα κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ο καθένας  σε 15 έτη  φυλάκιση, ενώ έξι έλαβαν 10-ετή ποινή και δύο στάλθηκαν στη φυλακή για πέντε χρόνια.

Μετά την πρωτόδικη απόφαση από το τοπικό δικαστήριο του Port Said, ήρθε η επικύρωση από το αιγυπτιακό δικαστήριο, με τις αρχές να φοβούνται για νέο κύκλο βίαιων ταραχών, καθώς η απόφαση που είχε ληφθεί τον Ιανουάριο προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις, με περίπου 40 άτομα να χάνουν τη ζωή τους, αρκετά εκ των οποίων από σφαίρες αστυνομικών. Την τελευταία βδομάδα τα επεισόδια έχουν αναζωπυρωθεί και μόλις την Παρασκευή, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από την Άιγυπτο, ένα άτομο άφησε την τελευταία του πνοή από σφαίρα που είχε δεχθεί στο κεφάλι. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν αρχίσει από τις 25 Ιανουαρίου, λόγω της επετείου της ανατροπής του Μουμπάρακ. Την ίδια στιγμή, στο Κάιρο, οι οπαδοί της Αλ Αχλί καλωσόριζαν την απόφαση του δικαστηρίου.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.